In het universum van Van Vulpen zijn er eindeloze aspecten om te verkennen, te begrijpen en te bespreken. Vanaf de oorsprong tot de implicaties ervan in de huidige samenleving is Van Vulpen een centraal onderwerp van debat en reflectie op verschillende gebieden geworden. De impact ervan op cultuur, politiek, economie en technologie maakt het tot een onbetwiste hoofdrolspeler op het wereldtoneel. Door de geschiedenis heen is de Van Vulpen geëvolueerd en voor grote veranderingen en uitdagingen gezorgd, en blijft het onderwerp van studie en interesse voor zowel experts als hobbyisten. In dit artikel zullen we enkele van de meest relevante facetten van Van Vulpen en de invloed ervan op de hedendaagse wereld onderzoeken.
Van Vulpen is een Nederlandse familie van orgelbouwers en de naam van het door hen opgerichte bedrijf, gevestigd in Utrecht.
Het bedrijf werd in 1940 opgericht door de broers Rijk van Vulpen sr. (1921-1997) en Jos van Vulpen (1922-2012) onder de naam Orgelmakerij Gebr. Van Vulpen. Rijk, zelf organist, was met name werkzaam in de optimalisering van klank van de orgelpijpen. Hij deed dat op de bovenverdieping van de werkplaats. Hij bemoeide zich noch met de verkoop, nog met houtbewerking. Jos van Vulpen, eigenlijk Adrianus geheten, zorgde voor het ambachtelijke werk, waartoe hij deels een opleiding had gehad. Bovendien zorgde hij voor de klanten(binding). Evert van Vulpen was bij de broers in dienst, trad op als manusje-van-alles en verbinder tussen Rijk en Jos.
Naast familieleden werkte ook de organist Henk Bouwman hier. Het bedrijf had in 1994 zeventien mensen in dienst, nadat al eerder een piek was bereikt met 40. Ze hadden klandizie bij kerken etc., maar ook bij particulieren. Zo maakte de firma een huisorgel voor Jelle Zijlstra. Van Vulpen werkte ook samen met orgeldeskundige Lambert Erné.
In 2023 is Van Vulpen gefuseerd met Elbertse Orgelmakers.[1]
Door Van Vulpen gemaakte orgels bevinden zich in:
Door Van Vulpen gerestaureerde orgels bevinden zich in: