In dit artikel gaan we in op de kwestie van Van Bylandt, die in de huidige context van het grootste belang is. Van Bylandt is op verschillende gebieden het onderwerp geweest van debat en analyse, en de relevantie ervan valt niet te ontkennen in de huidige samenleving. Vanuit verschillende perspectieven en benaderingen heeft Van Bylandt interesse en reflectie gegenereerd, wat ons uitnodigt om de studie en het begrip ervan te verdiepen. Langs deze lijnen zullen we verschillende aspecten verkennen die verband houden met Van Bylandt, met als doel een alomvattende en verrijkende visie op dit onderwerp te bieden.
Van Bylandt of Von Bylandt is een oud Nederlands adellijk geslacht waarvan alle leden de titel van graaf voeren.
Het geslacht Van Bylandt stamt af van Dirc Doys die ministeriaal van Gelre was en wordt vermeld tussen 1233 en 1257. Zijn kleinzoon Dirc Doys werd in 1303 beleend met Bilant bij Pannerden waarna hij en zijn nageslacht zich van Bylandt gingen noemen.
In de eerste eeuwen bekleedden telgen vooral bestuurlijke functies in dienst van graven en hertogen. In de 17e eeuw werden telgen legerofficieren. Vanaf de 19e eeuw traden telgen in diplomatieke dienst, bekleedden politieke functies op lokaal, provinciaal en landelijk niveau en dienden het Nederlandse hof. Begin 20e eeuw trok een telg naar Pruisen; diens nageslacht dat alleen nog leden van de Nederlandse adel kent, leeft sindsdien buiten Nederland. De overige Nederlandse takken zijn uitgestorven.
In 1590 werd een lid tot H.R.Rijksbaron verheven, in 1678 werden telgen verheven tot H.R.Rijksgraaf. In 1814 en 1815 volgde benoeming in Nederlandse ridderschappen, in de periode 1816-1866 volgde erkenning of inlijving in de adel van het Koninkrijk der Nederlanden of in buitenlandse adel met de titel van graaf.[1]
In 1734 kwam Mariënwaerdt in handen van de familie Van Bylandt, waarbij het tevens de status van hoge heerlijkheid kreeg. De familie Van Verschuer, nakomelingen van de familie, is nog steeds eigenaar van het landgoed.
De familie Van Bylandt was in de 18e en 19e eeuw eigenaar van de landgoederen Bosdal en Mastland. Eeuwen daarvoor, van 1479 tot 1550 bewoonde de familie Kasteel Well in Limburg.[2]