In de wereld van vandaag is V-dag een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed scala aan mensen. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is var1 steeds meer aanwezig in ons leven en speelt het een cruciale rol in verschillende aspecten van de moderne samenleving. Of we het nu hebben over de invloed van var1 op de populaire cultuur, de impact ervan op de wereldeconomie of het belang ervan op wetenschappelijk gebied, er bestaat geen twijfel over dat var1 hoog op de huidige discussieagenda staat. In dit artikel zullen we de rol van V-dag in ons leven diepgaand onderzoeken en de relevantie ervan in verschillende contexten analyseren.
V-dag (in het Engels Victory in Europe Day, afgekort VE-day) is de jaarlijkse viering van de overwinningsdag waarop nazi-Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde. In voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei als Dag van de Overwinning gevierd omdat door het lokale tijdsverschil de capitulatie in de Sovjet-Unie de volgende morgen inging.[1]
8 mei was tot 1974 een officiële feestdag in België om de capitulatie van nazi-Duitsland te vieren.
In Nederland vindt de viering van de bevrijding plaats op 5 mei op Bevrijdingsdag. Deze wordt voorafgegaan door de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.
In Europa was de Tweede Wereldoorlog in mei 1945 afgelopen, maar hij werd pas wereldwijd op 15 augustus 1945 beëindigd met de overgave van Japan als laatste asmogendheid. De formele, schriftelijke capitulatie van Japan vond plaats op 2 september 1945.