In de wereld van vandaag is Ugo Janssens een kwestie die grote relevantie heeft gekregen in de samenleving. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Ugo Janssens een kwestie geworden die voor veel mensen op verschillende terreinen interessant is. Of het nu op persoonlijk, professioneel, politiek of cultureel niveau is, Ugo Janssens heeft debatten en discussies over de hele wereld gegenereerd. In dit artikel zullen we het onderwerp Ugo Janssens diepgaand onderzoeken, waarbij we de verschillende aspecten ervan en de impact ervan op de hedendaagse samenleving analyseren. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Ugo Janssens in de loop van de tijd is geëvolueerd en welke uitdagingen en kansen het in de toekomst met zich meebrengt.
Hugo (pseudoniem Ugo) Janssens (Kapellen bij Antwerpen, 8 november 1947 - Malmedy, 14 december 2022) is een Belgische, Nederlandstalige auteur van historische non-fictie en fictie, die zich toelegt op toegankelijke wetenschappelijke geschiedschrijving.
Hugo Janssens groeide op in Sint-Mariaburg (Brasschaat). Sinds 1996 woont hij in Grand-Halleux in de Hoge Ardennen. Voordat hij zich voltijds aan wetenschap en literatuur wijdde, was hij commercieel of marketingdirecteur in verschillende binnen- en buitenlandse bedrijven. Hij was jarenlang vaste medewerker aan diverse sportredacties. Van 1969 tot 1974 was hij secretaris van het Belgisch Olympisch Comité.
In 1986 debuteerde hij met de dichtbundel Myriam. In 2002 verscheen zijn eerste non-fictieboek, Historische gids voor België. In 2007 publiceerde hij De Oude Belgen. Geschiedenis, leefgewoontes, mythe en werkelijkheid van de Keltische stammen. Tot vandaag is dit boek het meest verkochte geschiedenisboek ooit in Vlaanderen. In het Frans vertaald als Ces belges les plus braves, dat in Frankrijk hoge verkoopcijfers haalde.
In 2010 volgde zijn romandebuut De vrouw met de luifelhoed, het eerste deel van de historische trilogie Het oculatum, waarvan het jonge België en zijn door de geschiedschrijving vergeten eerste kolonie Santo Tomás de Castilla in Guatemala het decor vormen. De trilogie, met de vervolgdelen De zon komt op in het Westen en De taal van de sterren, evoceert het politieke, sociale en economische klimaat in de jonge staat met de industriële revolutie, de ontvoogding van het Vlaams, de eerste tekenen van de vrouwenemancipatie en het dagelijkse leven in de verschillende geledingen van de maatschappij als exponenten.
Ugo Janssens werd voor zijn oeuvre onderscheiden met onder meer de Lion Francoutprijs[1] en het ereburgerschap van de Luxemburgse gemeente Vielsalm.[2] Hij is tevens peter van de archeologische site Gallische Hoeve in Destelbergen.