Het thema UTC−4 is een thema dat in de hele geschiedenis van de mensheid aanwezig is geweest. Sinds de oudheid is UTC−4 een bron van studie, discussie en reflectie geweest. Het belang ervan overstijgt culturele, generatie- en geografische barrières en omvat uiteenlopende aspecten als filosofie, wetenschap, politiek, kunst en het dagelijks leven. Door de eeuwen heen is UTC−4 onderhevig geweest aan meerdere interpretaties en heeft het verschillende betekenissen gekregen, afhankelijk van de context waarin het wordt gekaderd. In dit artikel duiken we in het fascinerende universum van UTC−4 en onderzoeken we de verschillende facetten en de relevantie ervan vandaag de dag.
UTC−4 is een van de tijdzones die op het westelijk halfrond gebruikt worden. Het meest oostelijke punt van de zone ligt in Centraal-Brazilië; het meest westelijke punt aan de kust van de Juan Fernández-archipel (Chili).
De voormalige Nederlandse Antillen vallen in de zone van UTC−4. Daarmee is deze tijdzone naast UTC+1 een van de twee tijdzones van het Koninkrijk der Nederlanden en sinds Bonaire, Sint Eustatius en Saba in 2010 Nederlandse openbare lichamen zijn geworden, van Nederland.
Venezuela verliet op 9 december 2007 deze tijdzone en stelde de unieke zone UTC−4:30 in. In 2016 keerde het land terug naar UTC−4.