UNDOF

In dit artikel zullen we het concept van UNDOF en de relevantie ervan in verschillende contexten in detail onderzoeken. Het is essentieel om het belang van UNDOF in onze huidige samenleving te begrijpen, evenals de invloed ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Gedurende deze analyse zullen we de implicaties en toepassingen van UNDOF op verschillende gebieden onderzoeken, van cultuur en geschiedenis tot wetenschap en technologie. Op dezelfde manier zullen we de impact van UNDOF op de hedendaagse samenleving en haar evolutie in de loop van de tijd onderzoeken. Dit artikel heeft tot doel een alomvattend en actueel beeld te geven van UNDOF, om zo een dieper inzicht te verwerven in het belang en de bijdrage ervan aan de samenleving.

UNDOF hoofdkwartier in Camp Faouar, 2009
UNDOF kaart werkgebied, september 2014
Voertuig van de UNDOF

De United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) ("Waarnemersmacht van de VN voor Toezicht op het Troepenscheidingsakkoord") behelst vredesoperaties op de Golanhoogten tussen Israël en Syrië.[1] Hiermee werd een gedemilitariseerde zone ingevoerd.

Deze waarnemers-vredesmissie (blauwhelmen) is op de Golanhoogvlakte ingevoerd aan het eind van de Oktoberoorlog in 1973, de oorlog van Egypte en Syrië met Israël.[2] Deze missie werd in 2012 gestaakt vanwege de Syrische Burgeroorlog. Op 27 juni 2013 besloot de Veiligheidsraad van de VN het mandaat te vernieuwen tot 31 december 2013.[3] Vanaf 14 september 2014 werd de UNDOF weer blijvend ingezet.[4]

Nederlandse deelnemers kwamen in aanmerking voor de Herinneringsmedaille VN-Vredesoperaties. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties stichtte een UNDOF Medaille voor de deelnemende militairen en politieagenten.

Zie ook