Tweelingen (sterrenbeeld)

In de wereld van vandaag is Tweelingen (sterrenbeeld) een onderwerp van grote relevantie en discussie geworden. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering heeft Tweelingen (sterrenbeeld) een onverwachte rol op zich genomen, waardoor tegenstrijdige meningen en uiteenlopende standpunten zijn voortgekomen. Er bestaat geen twijfel dat var1 verschillende aspecten van de samenleving heeft beïnvloed, van de politiek tot de economie, inclusief de cultuur en het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Tweelingen (sterrenbeeld) verkennen en de huidige invloed ervan bespreken, evenals de mogelijke implicaties ervan in de toekomst. Via een interdisciplinaire aanpak zullen we Tweelingen (sterrenbeeld) vanuit meerdere perspectieven benaderen met als doel de reikwijdte en betekenis ervan in de hedendaagse samenleving beter te begrijpen.

Deze pagina gaat over de astronomische betekenis. Voor de astrologische betekenis, zie Tweelingen (astrologie)
Kaart van het sterrenbeeld Tweelingen

Tweelingen (Gemini, afkorting Gem) is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemel. Het ligt tussen rechte klimming 5u57m en 8u06m en tussen declinatie +10° en +35°. De ecliptica loopt door dit sterrenbeeld, dat daarmee deel uitmaakt van de dierenriem. Van 15 v.Chr tot en met 1989 n.Chr. stond de Zon tijdens de zomerzonnewende op het noordelijk halfrond in dit sterrenbeeld. Tegenwoordig doorloopt de Zon dit sterrenbeeld elk jaar tussen 21 juni en 20 juli.[1]

Het sterrenbeeld is genoemd naar de onsterfelijke tweeling Castor en Pollux, kinderen van Zeus en Leda.

Wanneer het best te zien?

De verschillende constellaties zijn slechts waarneembaar wanneer ze vanaf de Aarde gezien niet in dezelfde richting staan als de Zon. Omdat de Aarde in een jaar tijd rond de Zon reist, is er voor elk sterrenbeeld dus een periode waarin het beter kan worden waargenomen. Op het noordelijk halfrond is Tweelingen te observeren tussen december en maart. De beste tijd om deze sterrengroep te zien is half februari om 9 uur 's avonds.

Wat is er verder te zien?

  • De planetaire nevel NGC 2392, die bekend staat als de Eskimonevel, Clownsgezichtnevel of W.C. Fieldsnevel.
  • De open sterrenhoop Messier 35.
  • De planetaire nevel NGC 2371, voorafgaand aan Castor en Pollux.
  • De planetaire nevel Jonckheere 900 (J 900 / PK 194+2.1).
  • De planetaire nevel Abell 21 (PK 205+14.1), bekend als de Medusanevel.

Sterren

(in volgorde van afnemende helderheid)

Aangrenzende sterrenbeelden

(met de wijzers van de klok mee)