Tsjoepa

In het onderstaande artikel willen we het onderwerp Tsjoepa diepgaand onderzoeken. Of Tsjoepa nu een sleuteldatum in de geschiedenis, een professioneel relevant persoon of een actueel onderwerp is, we streven ernaar elk aspect en facet te analyseren om onze lezers een compleet en gedetailleerd overzicht te geven. Op deze pagina's zullen we ons vanuit verschillende perspectieven verdiepen in Tsjoepa, waarbij we actuele informatie, kritische analyses en meningen van deskundigen aanbieden, zodat onze lezers het belang en de impact van Tsjoepa in hun respectievelijke context volledig kunnen begrijpen.

Tsjoepa
Чупа
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Locatie in Rusland
Tsjoepa (Rusland)
Tsjoepa
Kerngegevens
Autonome republiek Karelië
Coördinaten 66° 16′ NB, 33° 3′ OL
Algemeen
Inwoners
(2002)
4.061
Gebeurtenissen en bestuur
Eerste referentie 1574
Overig
Postcode(s) 186670
OKATO-code 86 221 562
Tijdzone MSK (UTC+3)
Website www.regionchupa.ru
Locatie in Karelië
Tsjoepa (Karelië)
Tsjoepa
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Tsjoepa (Russisch: Чупа) is een nederzetting met stedelijk karakter in de deelrepubliek Karelië in het noordwesten van Rusland.

De plaats ligt aan een baai van de Witte Zee, circa 629 kilometer ten noorden van de Karelische hoofdstad Petrozavodsk. In 1989 had de plaats 5214 inwoners in 2002 was dit aantal gezakt tot 4061.

De plaatsnaam werd voor het eerst genoemd in 1574 in geschriften van het Solovetsky-klooster als de nederzetting Chupinski pogost. De Karelische naam betekent iets als “hoek” of “doodlopende weg”, waarschijnlijk verwijzend naar de ligging aan het einde van de baai. In de 17e eeuw werd Tschupa het centrum van mijnwinning van mica. Er werden grote muscoviet-kristallen gedolven die gebruikt werden als vensterglas. die daar werden gewonnen, gebruikt in plaats van vensterglas.

De mijnbouw beleefde een nieuwe opleving in de jaren twintig, toen de mijnbouw van veldspaat, kwarts en pegmatiet in het gebied begon. Op 13 september 1943 kreeg Tschupa de status van een stedelijke nederzetting. De mijnbouwactiviteiten in het gebied bereikten hun hoogtepunt met de oprichting van nieuwe mijnbouwactiviteiten ('Tschupinski GOK' en anderen) in de jaren zestig en zeventig, totdat ze in de jaren negentig vrijwel volledig tot stilstand kwamen, wat een ernstig negatief effect had op de ontwikkeling van de bevolking.