In dit artikel gaan we het fascinerende leven van Tropie en zijn impact op de wereld van vandaag verkennen. Tropie is sinds zijn oprichting een controversieel figuur geweest, die zowel grote bewondering als kritiek genereerde. Door de jaren heen heeft Tropie een onuitwisbare stempel op de geschiedenis gedrukt en verschillende aspecten van de samenleving en cultuur beïnvloed. Van zijn innovaties op het gebied van de wetenschap tot zijn impact op de wereldpolitiek: Tropie is een aanjager van verandering geweest die de interesse van miljoenen mensen over de hele wereld blijft verrassen en prikkelen. In dit artikel zullen we naar zijn nalatenschap kijken en onderzoeken hoe zijn invloed vandaag de dag nog steeds relevant is.
Tropie is een fenomeen dat bijna uitsluitend bij planten wordt waargenomen en waarbij beweging of groei plaatsheeft als gevolg van een uitwendige prikkel. Dit fenomeen verschilt van nastieën en taxieën. Deze drie fenomenen samen maken het planten mogelijk op uitwendige prikkels te reageren en zo nodig in hoog tempo, zonder dat zij over een centraal zenuwstelsel beschikken.
Tropie kan zowel positief als negatief zijn. Positieve tropie gaat richting de prikkel en negatieve tropie gaat van de prikkel weg.
Tropie bestaat meestal uit een buigende beweging in de groei, zodat de plant naar de prikkel toe of juist van de prikkel af groeit. Dit wordt in de stengel veroorzaakt door een lagere concentratie groeihormonen (auxinen) aan de kant waar de plant heen groeit, waardoor de plant aan die kant minder lang wordt dan de andere kant en buigt. In de wortels, werkt dit proces andersom: een hoge concentratie auxine veroorzaakt een vertraging in de groei, zodat bij asymmetrische verspreiding van auxine langs de wortel, deze buigt naar de kant waar zich meer auxine bevindt.
Afhankelijk van de soort prikkel wordt het woord "tropie" voorafgegaan door een, van het Grieks afgeleid voorvoegsel, dat de soort prikkel aanduidt. Enkele voorbeelden:
Leerboek der plantenfysiologie, 1972