Tropennacht

Tegenwoordig is Tropennacht een onderwerp dat grote belangstelling en debat genereert in verschillende delen van de samenleving. De relevantie van Tropennacht is de afgelopen jaren toegenomen, omdat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn om meer over hem/haar, zijn/haar kenmerken, zijn/haar impact en zijn/haar invloed op verschillende aspecten van het dagelijks leven te leren. Vanuit verschillende perspectieven is Tropennacht het voorwerp geweest van studie, analyse en reflectie, waardoor we het belang en de toepassingen ervan in verschillende contexten beter hebben kunnen begrijpen. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Tropennacht en onderzoeken we het belang en de invloed ervan op onze huidige samenleving.

Een tropennacht of tropische nacht is een etmaal waarop de minimumtemperatuur, gemeten in een weerhut, niet onder de 20,0 °C komt.[1][2] Een tropennacht is in Nederland beduidend zeldzamer dan een tropische dag, er zijn slechts 10 landelijke tropennachten in Nederland waargenomen. Tropennachten hebben een sterke correlatie met het opwarmend klimaat. Zo zijn er in de gehele 20e eeuw slechts 2 tropennachten waargenomen, terwijl er 7 zijn waargenomen in de 20 jaar erna.[3] In augustus 2020 waren er in Nederland drie tropennachten.[4]

Records

Nederland

  • 27 juli 2018: hoogste minimumtemperatuur ooit in Nederland: 24,4 °C in Deelen[5] In De Bilt bleef het die datum 22,4 °C, een record voor het station dat als landelijke referentie geldt.

België

  • 4 juli 2015: hoogste minimumtemperatuur ooit in België 24,5 °C in Ukkel[6]