De naam Triskaidekafobie nodigt je uit om na te denken over een onderwerp dat relevant is voor mensen van alle leeftijden en omstandigheden. Of het nu gaat om een sleutelgebeurtenis in de geschiedenis, een personage dat de hedendaagse cultuur heeft gemarkeerd, een belangrijke datum of een fenomeen dat de samenleving als geheel beïnvloedt, Triskaidekafobie is een startpunt om het belang ervan in de wereld van vandaag te onderzoeken en te begrijpen. Via dit artikel duiken we in de impact die Triskaidekafobie op ons leven heeft gehad, analyseren we de implicaties ervan op verschillende aspecten van de samenleving en bieden we een alomvattend perspectief op de relevantie ervan in de huidige context.
Triskaidekafobie[1] of triscaidecafobie[2] is angst voor, of weerzin tegen, het getal 13.[2][1] De naam is afkomstig van het Griekse τρισκαίδεκα triskaídeka, dertien[3] en φόβος phóbos, angst/vrees.[3] Het getal 13 staat in bepaalde vormen van bijgeloof te boek als een ongeluksgetal. Van een werkelijke fobie is echter pas sprake als de angst hiervoor het sociale leven van een persoon in ernstige mate ontregelt.
Verwant aan triskaidekafobie is paraskevidekatriafobie, de angst voor vrijdag de dertiende.
Voorbeelden
Vermijding van het huisnummer 13
Voorbeelden van openbare vermijding van het getal 13:
In diverse landen, waaronder de Verenigde Staten en Canada, zijn er gebouwen zonder 13e verdieping.
Ook op sommige scholen is er geen "Lokaal 13".
Op sommige passagiersvliegtuigen (o.a. Ryanair, Air New Zealand, Alitalia, en Meridiana), is er geen rij genummerd 13.
Sommige vliegvelden hebben geen gate 13.
In Formule 1 en andere autosporten, zijn er geen motoren met nummer 13.[4] Ook zijn er sporters die weigeren met nummer 13 te starten.[5]
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines had aanvankelijk een ontwerp om een letter b te vormen met 13 bollen op de staart. Uit schrik voor ongelukken werd dit aangepast naar 14.[6]
Zanger-gitarist John Mayer bracht zijn debuutalbum Room For Squares eerst uit met 12 tracks. Columbia Records wilde op de re-release het nummer "3x5" toevoegen, waardoor het nummer "St. Patrick's Day" track 13 zou worden. Er werd daarom na track 12 een stilte van 2 seconden ingelast, waardoor "St. Patrick's Day" als track 14 herkend werd.
Een voorbeeld van iemand met een weerzin tegen het getal 13 was de componist Arnold Schönberg. Opmerkelijk genoeg stierf hij op vrijdag de 13e (juli 1951), vlak voor middernacht.
↑ abBerg, H. van den & Meijer, B. (1991). Zakwoordenboek van de psychiatrie. Arnhem: Elsevier-Koninklijke PBNA.
↑ abLiddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.