Tramlijn Kwadijk - Volendam

Tegenwoordig is Tramlijn Kwadijk - Volendam een onderwerp dat de aandacht van een groot aantal mensen heeft getrokken. Van de impact ervan op de samenleving tot de relevantie ervan in het professionele veld, Tramlijn Kwadijk - Volendam is een steeds vaker voorkomend gespreksonderwerp geworden. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering heeft Tramlijn Kwadijk - Volendam een ongekend belang in ons leven verworven. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Tramlijn Kwadijk - Volendam onderzoeken en de invloed ervan op verschillende aspecten van onze realiteit analyseren. Van zijn geschiedenis tot zijn toekomstige implicaties: Tramlijn Kwadijk - Volendam is een onderwerp dat nader onderzoek verdient.

Tramlijn Kwadijk - Volendam
Tramlijn Kwadijk - Volendam op de kaart
Totale lengte7,4 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorHSM
Geopend1 mei 1906
Opheffing
treindienst
15 mei 1933
Gesloten20 juli 1944
Huidige statusopgebroken
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen1
Traject
STR lijn van Zaandam
eBHF 0,0 Kwadijk
uxmABZgl lijn naar Enkhuizen
uexWBRÜCKE1 Purmerringvaart
uexWBRÜCKE1 Purmerringvaart
uexWBRÜCKE1 Nieuwe Haven Edam
uexABZg+r tramlijn van Amsterdam opgebroken
uexBHF Edam
uexHST Nooitgedacht
uexHST Hondenhemel
uexKBHFe 7,4 Volendam

De tramlijn Kwadijk - Volendam was een normaalsporige tramlijn die Station Kwadijk verbond met Edam en Volendam die werd geopend op 1 mei 1906. De lijn was eigendom van de HSM en had een lengte van 7,4 km. De watersnood van 1916 heeft de tramdienst vele maanden gestremd.

Geschiedenis

In 1932 werd het baangedeelte Edam - Volendam van een derde rail voorzien, zodat er nu ook de metersporige trams van de tramlijn Amsterdam - Edam verder konden rijden tot Volendam. Met de elektrificatie van de Waterlandse tram werd ook de lijn naar Volendam geëlektrificeerd, zodat er vanaf 1932 een doorgaande dienst Amsterdam-Noord - Edam - Volendam ontstond. Op het normaalspoor bleven de NS-trams voor goederenverkeer nog rijden tot 1944. Het baanvak Kwadijk - Edam werd opgebroken. Het lijngedeelte Edam - Volendam bleef nog bij de NZH in gebruik tot september 1956, toen de Waterlandse tram werd opgeheven.

Galerij