In dit artikel gaan we Torenkot in detail onderzoeken, een onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Torenkot is een onderwerp dat nieuwsgierigheid en debat opwekt op verschillende gebieden, van wetenschap tot populaire cultuur. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Torenkot analyseren, van de impact ervan op de samenleving tot de relevantie ervan vandaag de dag. Daarnaast zullen we de verschillende perspectieven en meningen over Torenkot onderzoeken, met als doel een alomvattende en verrijkende kijk op dit belangrijke onderwerp te bieden. Ga met ons mee op deze reis van ontdekking en verdieping in Torenkot!
Een torenkot is een stenen onderbouw voor een staakmolen. In tegenstelling tot de gesloten standerdmolen rust de voet niet op gemetselde teerlingen waartussen de muren van de onderbouw zijn opgetrokken, maar op de muur van het torenkot zelf. Een kotmolen is als zodanig gebouwd of is gemaakt door onder een los op de grond geplaatste staakmolen een torenkot te bouwen en daarna de molenberg eromheen weg te graven.
In tegenstelling tot de staakmolen bevindt zich onder in de kotmolen vaak een deel van het gaandewerk. De beweging van de wieken wordt, zoals dat in een wipmolen gebeurt, door middel van een koningsspil overgebracht. Deze draait in de doorboorde of als koker gebouwde staak.
Kotmolens treft men in België aan. Dit molentype is in Nederland voor zover bekend niet gebouwd.
De Oostmolen is wellicht het beste nog bestaande voorbeeld van een kotmolen, waarbij de tweedeling de ruimte biedt voor zowel een korenmolen als een oliemolen. In de Oostmolen wordt in het torenkot olie geslagen, terwijl in de staakmolen koren tot meel wordt gemalen.