In de wereld van vandaag is Tonnenmaat een onderwerp geworden dat van grote relevantie en interesse is voor een breed scala aan doelgroepen. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op de wereldeconomie: Tonnenmaat is een onderwerp dat niemand onverschillig laat. Door de geschiedenis heen heeft Tonnenmaat een fundamentele rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, en het belang ervan blijft vandaag de dag toenemen. In dit artikel zullen we de relevantie van Tonnenmaat en de impact ervan op verschillende gebieden diepgaand onderzoeken, waardoor we een complete en bijgewerkte visie op dit zeer relevante onderwerp bieden.
Tonnenmaat of tonnage is de maat om de grootte van een schip uit te drukken. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het niet gerelateerd aan het gewicht van het schip, maar aan het volume. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het draagvermogen (deadweight tonnage, dwt). In veel havens wordt de tonnenmaat genomen bij het berekenen van het havengeld of op de kanalen om de scheepvaartrechten te berekenen.
De bruto tonnenmaat vervangt het registerton om de grootte van een schip uit te drukken. Dit werd ingegeven door het bestaan van al te veel uitzonderingen op de regels van Oslo. Zo werden bijvoorbeeld bij de Panamameting en de Suezmeting andere regels van berekening gehanteerd dan die van de conventie van Oslo.
Deze meetwijze werd van kracht op 18 juli 1982 en werd in 1994 internationaal verplichtend. Hierdoor worden alle schepen nu op dezelfde manier opgemeten. De brutoregistertonnage en de nettoregistertonnage werden vervangen door respectievelijk de bruto-tonnenmaat en de netto-tonnenmaat. Nieuw is dat internationaal slechts één bruto- en één netto-tonnenmaat wordt aangehouden.
In de binnenvaart kent men:
Dat wordt in het spraakgebruik allemaal in tonnen uitgedrukt, terwijl het dus eigenlijk m3 zijn. Om het goed te bepalen wordt er in zout en zoet water en verschillende temperaturen met een correctie gemeten.[1][2] Het ligt vast via de Herziene Rijnvaartakte, die via Europese regelgeving ES-TRIN eigenlijk door heel Europa wordt gevolgd. Dat laatste, deze Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen, heeft het over ‘waterverplaatsing’ of ‘∀’: het ingedompelde volume van het schip in m3.
De term tonnenmaat komt uit de 13e eeuw; Engeland liet toen wijn komen uit Bourgondië in grote tonnen (tuns in het Engels). De schepen werden belast op basis van het aantal tonnen aan boord.
De registerton werd vervangen door de tonnenmaat of tonnage in 1969.
De hedendaagse term tonnenmaat is dus enkel onrechtstreeks verbonden met de kubieke meter.