Tonnemafabriek

In het artikel van vandaag zullen we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Tonnemafabriek, waarbij we de oorsprong ervan, de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de mogelijke implicaties ervan voor de toekomst onderzoeken. Sinds onheuglijke tijden heeft Tonnemafabriek de aandacht getrokken van mensen van alle leeftijden en culturen, en is het een onderwerp van voortdurend debat en reflectie geworden. Door de geschiedenis heen is Tonnemafabriek geëvolueerd en aangepast aan sociale, politieke en technologische veranderingen, waardoor een onuitwisbare stempel op de mensheid is gedrukt. Via dit artikel zullen we meer ontdekken over Tonnemafabriek en zijn vele facetten, evenals de perspectieven van experts en wetenschappers die ons zullen helpen het belang ervan in de hedendaagse wereld te begrijpen. Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in een reis vol kennis en ontdekkingen over Tonnemafabriek!

Tonnemafabriek
Tonnemafabriek in 2008
Tonnemafabriek in 2008
Locatie
Locatie Oude Oppenhuizerweg 6, Sneek
Coördinaten 53° 2′ NB, 5° 40′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Fabrieksruimte
Start bouw 1949 (eerste opslagloods)
Bouw gereed 1955 (laatste grote uitbreiding)
Architectuur
Bouwstijl Functionalisme
Bouwinfo
Architect Jo Boer
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 530843
Gevel met sheddaken
Gevel met sheddaken
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Tonnemafabriek is een fabrieksgebouw voor de productie van snoepgoed in Sneek.

Beschrijving

De snoepgoedfabriek van Tonnema uit 1955 werd gebouwd naar ontwerp van Jo Boer (1895-1971). Kenmerkend voor het gebouw zijn de negen sheddaken. De gevels zijn van gele verblendsteen. De nieuwe fabriek was nodig vanwege het succes van de Rangzuurtjes en de KING pepermunt. In de jaren zestig werd de fabriek uitgebreid.

De Tonnemafabriek en de watertoren van Dokkum (1958) zijn de twee bouwwerken in Friesland uit de periode 1940-1958 die in 2007 door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten werden voorgedragen voor erkenning tot rijksmonument. De Tonnemafabriek is medio 2010 als zodanig erkend.[1]

Zie ook

Zie de categorie Tonnemafabriek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.