Toneelmuziek

In de wereld van vandaag is Toneelmuziek een onderwerp dat van groot belang is voor een breed publiek. Van de impact ervan op de samenleving tot de implicaties ervan in het dagelijks leven, Toneelmuziek heeft de aandacht van velen getrokken en debatten en reflecties gegenereerd over het belang en de mogelijke gevolgen ervan. Door de jaren heen is Toneelmuziek het onderwerp geweest van studie en analyse door experts op verschillende gebieden, die zich hebben verdiept in de verschillende aspecten ervan, vanaf de oorsprong tot de evolutie ervan in de loop van de tijd. In dit artikel zullen we de verschillende invalshoeken van Toneelmuziek onderzoeken en een panoramisch beeld bieden van de relevantie en invloed ervan in de wereld van vandaag.

Toneelmuziek is muziek in een toneelstuk. De termen hiervoor in andere talen (Engels: incidental music, Italiaans: musica di scena) kunnen ook gebruikt worden voor muziek in een televisieprogramma, radioprogramma, videospel of een andere niet hoofdzakelijk muzikale vorm. Filmmuziek wordt merendeels beschouwd als apart genre, waarin de muziek in de film wordt aangeduid met de termen score of soundtrack.

Toneelmuziek is vaak achtergrondmuziek bij het toneelstuk, en draagt dan bij aan de sfeer tijdens de handelingen. Toneelmuziek kan ook delen bevatten die wel op de voorgrond treden, zoals een ouverture voorafgaand aan het toneelstuk, of muziek die tussen de bedrijven wordt gespeeld (een zogeheten entr'acte), of muziek die gebruikt wordt om op het toneel te dansen (ballet). Soms spelen musici live op het toneel, en spelen ze tevens een rol in het toneelstuk.

Toneelmuziek werd al gebruikt in het Griekse drama. Bekende voorbeelden van toneelmuziek van Europese klassieke componisten zijn:

Deze toneelmuziek wordt veel vaker gespeeld tijdens concerten dan tijdens de toneelstukken waar ze oorspronkelijk voor geschreven zijn.

Zie de categorie Incidental music van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.