In de wereld van vandaag is Tombe A een onderwerp van grote relevantie en discussie geworden. De belangstelling voor en aandacht voor var1 is de afgelopen jaren toegenomen, omdat het een centraal vraagstuk is geworden op verschillende terreinen van de samenleving. Van een persoon of historische gebeurtenis tot een thema of concept: dit onderwerp heeft grote belangstelling en controverse gegenereerd op academisch, politiek en sociaal gebied. In dit artikel zullen we de impact en het belang van Tombe A grondig onderzoeken, evenals de verschillende perspectieven en meningen die rond dit onderwerp bestaan.
Ingang van de tombe
Onder de necropolis van farao Oenas is een gigantisch ondergrond complex gevonden, dit wordt onder archeologen Tombe A genoemd. Het complex ligt in Sakkara.
Afmetingen
Het grafcomplex heeft een lengte van 120 meter, een wijdte van 40 meter en 70 kamers.
Eigenaar
De eigenaar van de tombe is op heden onbekend, dit komt omdat er zowel afdrukken van zegels van Hotepsechemoei als van Raneb zijn gevonden.
Egyptologen als Flinders Petrie, Alessandro Barsanti en Toby Wilkinson gaan ervan uit dat dit de tombe ligt in het gigantische ondergrondse complex Tombe B, deze is gelegen onder de Oenas-necopolis in Sakkara. Er zijn vele afdrukken van zegels gevonden in dit complex.[1]
De Egyptologen Wolfgang Helck en Peter Munro zijn nog niet overtuigd en denken dat de Tombe B de begraafplaats is van koning Raneb, omdat er vele zegelafdrukken met de naam van deze koning zijn gevonden.[2][3][4][5]
↑Toby A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt. Routledge, London 1999, ISBN 0-415-18633-1, page 83 & 84.
↑Eva-Maria Engel: Die Siegelabrollungen von Hetepsechmui und Raneb aus Saqqara. In: Ernst Czerny, Irmgard Hein, Hermann Hunger, Dagmar Melman, Angela Schwab: Timelines: Studies in Honour of Manfred Bietak. Peeters, Leuven 2006, ISBN 90-429-1730-X, page 28–29.
↑Alessandre Barsanti in: Annales du service des antiquités de lÉgypte - Súppleménts; Volume II. Institut Français d'Archéologie Orientale, Kairo 1902. page 249–257.
↑Wolfgang Helck: Wirtschaftsgeschichte des alten Ägypten im 3. und 2. Jahrtausend vor Chr. Brill, Leiden 1975, ISBN 90-04-04269-5, page 21–32.
↑Peter Munro: Der Unas-Friedhof Nordwest I. Von Zabern, Mainz 1993, page 95.