In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Theehuis, waarbij we de oorsprong, de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan op verschillende gebieden onderzoeken. Vanaf het begin tot nu heeft Theehuis een fundamentele rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid, zowel op cultureel als technologisch vlak. Langs deze lijnen zullen we de evolutie ervan, de implicaties ervan en hoe deze onze manier van begrijpen van de wereld heeft gevormd, diepgaand analyseren. Daarnaast zullen we ons verdiepen in de mogelijke toekomstige implicaties ervan, en een brede en complexe visie bieden op dit intrigerende fenomeen dat de aandacht blijft trekken van miljoenen mensen over de hele wereld.
Een theehuis is een (horeca)gelegenheid waar thee geschonken wordt.
Een theehuis is iets anders dan een theekoepel.
In Japan is een theehuis een huisje waarin Japanse theeceremonies worden gehouden. Hierbij drinkt de gastheer thee met zijn gasten. Een Japans theehuis staat meestal in het midden van een grote of kleine theetuin.
In China is het de benaming voor een soort café, waarin thee een centrale rol speelt.
In Nederland is een theehuis een horecagelegenheid waar thee en andere niet-alcoholische verfrissingen worden geschonken. Theehuizen zijn soms gelegen in een theetuin of in bossen waar recreanten langs komen.
Het Vondelpark in Amsterdam heeft een theehuis dat in 1937 door architect H.A.J. Baanders werd gebouwd ter vervanging van een eerder theehuis, dat in 1935 was afgebrand. Het wordt 't Blauwe Theehuis genoemd.
Landgoed Clingendael heeft een Japans theehuis in de Japanse tuin. Het wordt niet meer als zodanig gebruikt.