Synode van Elvira

In dit artikel wordt het onderwerp Synode van Elvira vanuit een breed en gedetailleerd perspectief behandeld, met als doel de lezers een complete en verrijkende visie op deze kwestie te bieden. Door middel van een uitgebreide en rigoureuze analyse zullen verschillende aspecten en benaderingen met betrekking tot Synode van Elvira worden onderzocht, om relevante en actuele informatie te verschaffen. De verschillende implicaties en gevolgen die Synode van Elvira in verschillende contexten kunnen hebben, zullen ook worden onderzocht, evenals mogelijke oplossingen of aanbevelingen om dit probleem effectief aan te pakken. Met een kritisch en reflectief perspectief wil dit artikel de lezer solide en goed gefundeerde kennis over Synode van Elvira bieden, en zo een groter begrip en bewustzijn erover bevorderen.

De Synode van Elvira is een historisch congres van de Rooms-Katholieke Kerk, synode of concilie genoemd, dat plaatsvond in 306 in Elvira (thans Ilíbris) nabij Granada. Volgens overleveringen namen er minstens 19 bisschoppen aan deel, onder wie Ossius van Córdoba, de latere kerkelijke adviseur van Constantijn de Grote (280-337). Vermoedelijk werd het concilie voorgezeten door Felix van Accitum omdat hij de oudste bisschop was. Er namen ook enige tientallen hogere geestelijken, clerici, deel vooral uit het zuidoosten van Spanje, maar ook uit andere gebieden. Er nam geen paus aan deel omdat er op dat moment geen paus was, maar een sedis vacante, zie daarvoor de lijst van pausen)

Op deze kerkvergadering wordt een kerkelijke wet uitgevaardigd, deze worden canon genoemd, waarin aan geestelijken met een hogere rang in de kerk een leven van seksuele onthouding wordt gevraagd, het ging om de paus, diakens en bisschoppen (canon nr. 33). De gedachte achter deze pauselijke regel is dat de geestelijkheid zich beter niet op het aardse en lichamelijke (seks) moest richten, maar op het hemelse, geestelijke niveau: God en het hogere.[1] Uit deze regel ontwikkelt zich eeuwen later het celibaat, verplichte algehele seksuele onthouding voor alle geestelijken.

Zie ook