Sustrum

Sustrum is een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Sinds zijn opkomst is het onderwerp van debat, discussie en onderzoek geweest, terwijl experts, wetenschappers en het grote publiek proberen de impact ervan op de hedendaagse samenleving te begrijpen. Dit artikel duikt in Sustrum en onderzoekt de oorsprong, evolutie en huidige relevantie ervan. Door middel van een gedetailleerde en inzichtelijke analyse proberen we licht te werpen op dit fenomeen en een complete en bijgewerkte visie te bieden op de betekenis en invloed ervan op verschillende gebieden. Door Sustrum vanuit verschillende invalshoeken te benaderen, is het doel een panoramisch beeld te bieden waarmee de lezer zich met een breed en diep begrip in dit onderwerp kan verdiepen.

Sustrum
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Sustrum
Sustrum (Nedersaksen)
Sustrum
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Emsland
Samtgemeinde Lathen
Coördinaten 52° 55′ NB, 07° 16′ OL
Algemeen
Oppervlakte 35,58 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
1.403
(39 inw./km²)
Hoogte 7 m
Burgemeester Heinz-Hermann Hoppe (CDU)
Overig
Postcode 49762
Netnummer 05939
Kenteken EL
Gemeentekernen 3 Ortsteile
Gemeentenr. 03 4 54 052
Website Officiële website
Locatie van Sustrum in Emsland
Kaart van Sustrum
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Sustrum is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente is onderdeel van de Samtgemeinde Lathen ( voor meer informatie, zie aldaar) in het landkreis Emsland. Sustrum telt 1.403 inwoners.[1]

Tot Sustrum behoort het gehucht Sustrumermoor. Dit grenst aan het gehucht Wessingtange in de Nederlandse gemeente Westerwolde.

Nazi-kampen (Emslandlager)

In de Tweede Wereldoorlog waren er binnen de gemeente enige van de vijftien beruchte Emslandlager gesitueerd. Dit waren in het Derde Rijk kampen, waar dwangarbeiders onder vaak onmenselijke omstandigheden en onder commando van soms uitzonderlijk wrede bewakers tewerkgesteld werden, en die daardoor soms het karakter van concentratiekampen kregen. Zie:

  • Kamp nr. 5: Kamp Neusustrum, hier moesten de dwangarbeiders een landhuis bouwen en een park met vijver aanleggen; de vijver is bewaard gebleven.
  • Kamp nr. 6: Kamp Oberlangen

Het voormalige Kamp Esterwegen, dat zich in de huidige Samtgemeinde Nordhümmling bevindt, huisvest de centrale herdenkingsplaats voor alle 15 Emslandlager. Daar is ook een bezoekerscentrum.