Stroganovpaleis

In de wereld van vandaag is Stroganovpaleis een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen in verschillende vakgebieden en van over de hele wereld. Van zijn impact op de samenleving tot zijn invloed op de populaire cultuur, Stroganovpaleis is overal een onderwerp van discussie en debat geworden. Of Stroganovpaleis nu een persoon, een historische gebeurtenis, een trend of een ander onderwerp is, de relevantie ervan in de wereld van vandaag valt niet te ontkennen. In dit artikel onderzoeken we de impact van Stroganovpaleis en hoe deze de wereld waarin we vandaag de dag leven heeft gevormd.

Het Stroganovpaleis (Russisch: Строгановский дворец) is een barok paleis aan de kruising van de Mojka-rivier en de Nevski Prospekt in Sint-Petersburg, Rusland.

Het paleis werd gebouwd volgens de plannen van de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli voor Sergej Grigorjevitsj Stroganov in 1753-1754. Het interieur werd veranderd door Andrej Voronichin in de loop van de 19e eeuw.

Na de revolutie van 1917 werd het Stroganovpaleis genationaliseerd. In 1919 werd een museum geopend in de ceremoniële zalen. Het plan voor de restauratie van het gebouw werd opgesteld door N.K. Libin, een voormalige medewerker van graaf S.A. Stroganov. In 1925 werd het museum een filiaal van de Hermitage, maar in 1929 werd het gesloten. De conservator van het museum van het Stroganovpaleis in de periode 1919-1926 was K.V. Trever, in de periode 1926-1930 was het T.V. Saposjnikova. De familiecollectie werd verspreid over verschillende musea. Veel waardevolle items werden verkocht of gestolen.

Op een veiling in 1931 in Berlijn werden illegaal uit het paleis geëxporteerde meesterwerken verkocht, waaronder 108 schilderijen. In 2000 werden verspreide objecten van de voormalige kunstcollectie verzameld voor een tentoonstelling in de Verenigde Staten, die vervolgens werd herhaald in Frankrijk (2002), Nederland en Rusland (2003).