Strafuitvoeringsrechtbank

Het thema van Strafuitvoeringsrechtbank heeft de aandacht getrokken van zoveel mensen over de hele wereld. Vanaf het begin in de oudheid tot aan de relevantie ervan in de moderne samenleving heeft Strafuitvoeringsrechtbank door de jaren heen zijn belang behouden. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Strafuitvoeringsrechtbank, van de impact ervan op het dagelijks leven tot de invloed ervan op de populaire cultuur. Door middel van gedetailleerde analyse hopen we nieuwe inzichten te ontdekken en de rol die Strafuitvoeringsrechtbank in ons leven speelt beter te begrijpen. Zonder twijfel zal dit onderwerp de komende jaren relevant blijven, en we zijn verheugd om ons in het onderzoek ervan te verdiepen.

Locatie van de Strafuitvoeringsrechtbanken.

De Belgische strafuitvoeringsrechtbanken (SURB) zijn rechtbanken die moeten waken over de uitvoering van de straffen, uitgesproken door de hoven en rechtbanken.
De rechtbank is samengesteld uit een voorzitter, de strafuitvoeringsrechter (SUR), en twee assessoren.

Deze strafuitvoeringsrechtbanken zijn in werking sinds 1 februari 2007, en zijn ontstaan in de nasleep van de zaak-Dutroux.[1]

Organisatie

De strafuitvoeringsrechtbank is een kamer bij de rechtbank van eerste aanleg, naast de burgerlijke, correctionele en jeugdkamer.
In elk rechtsgebied van het Hof van beroep bevindt zich een strafuitvoeringsrechtbank: in totaal zijn er 6 aangezien er zich 2 in Brussel bevinden (Franstalig en Nederlandstalig).

Bevoegdheden: drie domeinen

Strafuitvoeringsmodaliteiten

  • Beperkte detentie
Veroordeelde mag de gevangenis verlaten voor een maximum van 16 uren per dag.
Veroordeelde ondergaat zijn straf buiten de gevangenis volgens een bepaald plan, waarvan de naleving onder meer door elektronische middelen wordt gecontroleerd.
Veroordeelde ondergaat zijn straf buiten de gevangenis, mits naleving van de voorwaarden die hem gedurende een bepaalde proeftijd worden opgelegd.

Deze strafuitvoeringsmodaliteiten worden toegekend door de strafuitvoeringsrechter indien het totaal van de straffen drie jaar of minder bedraagt. Wat de straffen betreft waarvan het totaal meer dan drie jaar bedraagt, worden de modaliteiten toegekend door de strafuitvoeringsrechtbank.

Wet op de geïnterneerden

Zie Internering (strafrecht) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wet betreffende de terbeschikkingstelling

Zie Terbeschikkingstelling (Belgisch strafrecht) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook