Stokletter

In dit artikel zullen we dieper ingaan op het onderwerp Stokletter, dat op verschillende gebieden grote belangstelling en discussie heeft gegenereerd. Om het belang en de impact ervan volledig te begrijpen, zullen we de oorsprong, evolutie en impact ervan op de hedendaagse samenleving onderzoeken. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen we de verschillende perspectieven en meningen onderzoeken die rond Stokletter bestaan, evenals de mogelijke implicaties die dit heeft in de huidige context. Op dezelfde manier zullen we ons verdiepen in relevante casestudies die zullen helpen de reikwijdte en relevantie ervan vandaag beter te begrijpen. Door bijgewerkte en relevante informatie te verzamelen, willen we een debat rond Stokletter genereren dat de kennis zal verrijken en diepgaande reflectie over dit belangrijke onderwerp zal bevorderen.

De h, b en f zijn stokletters.

Een stokletter is een letter waarvan een gedeelte boven de x-hoogte uitsteekt, omdat de letter x een van de letters is die zo'n hoogte heeft. Er zijn vele andere: a, c, e, i, m, n, o, r, s, u, v, w, x en z.

De letters b, d, f, h, k, l en t daarentegen hebben bij onverbonden schrift allemaal een stok: een naar boven uitstekend gedeelte. Dit geldt alleen voor de kleine letters. De overeenkomstige hoofdletters zijn niet hoger dan andere hoofdletters. Opvallend aan de stok van de t is dat deze bij de meeste lettertypes minder ver uitsteekt dan de andere stokletters.

De tegenhanger van stokletters zijn staartletters; soms wordt de term "staartletter" overigens voor beide typen gebruikt: zowel voor "stokletter" als voor "staartletter" in engere zin.

Bij het verbonden schrift hebben alleen de d, p, q en t een stok of staart. De andere lange letters hebben dan een lus.

De IJslandse thorn þ is hier een bijzondere letter, omdat hij zowel een stokletter als staartletter is. In cursieve letters zijn er ook letters en ligaturen, die zowel naar boven als naar onder steken: f ff fj fl ffi ffl en de lange s. ſ Ook deze letter is te vinden in vele ligaturen: ſſ ſi ſj ſl ſk en vele andere.