Stokhem

In de wereld van vandaag is Stokhem een zeer relevant onderwerp dat nog steeds belangstelling en debat genereert. Vanaf het begin tot aan de impact ervan vandaag de dag is Stokhem het onderwerp geweest van studie en analyse op verschillende gebieden. De invloed ervan op de samenleving, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de rol ervan in het dagelijks leven van mensen zijn aspecten die de nieuwsgierigheid van zowel experts als fans hebben gewekt. In dit artikel zullen we de impact van Stokhem diepgaand onderzoeken, waarbij we het belang ervan, de gevolgen ervan en de verschillende perspectieven die er op dit onderwerp bestaan ​​analyseren. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we proberen licht te werpen op de belangrijkste aspecten die verband houden met Stokhem, en zo een compleet en genuanceerd beeld te bieden.

Stokhem
Stjókkem
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Stokhem (Limburg)
Stokhem
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem
Coördinaten 50° 50′ NB, 5° 53′ OL
Woonplaats (BAG) Wijlre
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stokhem (Limburgs: Sjtókhem) is een buurtschap van Wijlre in de gemeente Gulpen-Wittem en ligt in het dal van de Geul. Het achtervoegsel hem slaat op het woord heim ((t)huis) of plaats, wat aangeeft dat hier al zeer lang mensen wonen. Stok verwijst naar stam of familie, verzameling of groep, zoals bij een stok bijen, een stok speelkaarten of stokvooraad. Oude schrijfwijzen zijn: Stokkem, in 1399 Stochem en in 1840 Stockem. Ook komt wel Stokkum en Stockheim voor.

Vanuit Stokhem gaat er een weg richting het westen de helling de Doodemansweg op naar Berghof en gaat er een pad (Heischenweg) door de Abelschegrub[1] naar Ingber. Via een pad naar het noorden loopt er een pad langs de Gronselenput en de Geul naar Schin op Geul, dat daarbij de Groeve onder de Keutenberg passeert . Vanaf nabij de Gronselenput loopt ook door de Gronzedelle een pad het plateau op. Naar het oosten loopt er een pad naar Wijlre en de weg naar het zuiden gaat via Kasteel Wijlre in de richting van Wijlre, Beertsenhoven en Gulpen.

Aan de dorpsstraat richting de Geul liggen enkele vakwerkhuizen. Heel Stokhem telt ca 75 huizen en boerderijen. Aan de westrand van Stokhem staat een forse Mariakapel.

Vakwerkboerderijen in Stokhem

In Stokhem staan 6 vakwerkboerderijen en -huizen die tevens rijksmonument zijn.

Zie de categorie Stokhem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.