Stippelmotten

Tegenwoordig is het onderwerp Stippelmotten van het grootste belang en heeft het de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, de relevantie ervan vandaag de dag of simpelweg vanwege de fascinerende geschiedenis, Stippelmotten is erin geslaagd een onderwerp van voortdurend debat te worden. Vanaf het begin tot aan de mogelijke gevolgen in de toekomst is Stippelmotten een spannend onderwerp gebleken dat het verdient om diepgaand te worden onderzocht. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van Stippelmotten, waarbij we de oorsprong, evolutie en mogelijke toekomstscenario's analyseren.

Stippelmotten
rups van de kardinaalsmutsstippelmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Yponomeutoidea
Familie
Yponomeutidae
Vogelkersstippelmot
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stippelmotten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten
Een boom bedekt met stippelmotten
Een auto bedekt door stippelmotten in Rotterdam in 2009

De stippelmotten (Yponomeutidae), ook wel spinselmotten genoemd, zijn een familie van vlinders in de superfamilie Yponomeutoidea. De ruim 700 soorten[1][2] komen vooral in de tropen voor. De larven hebben de neiging gemeenschappelijke webben te spinnen. Hierin vindt ook de verpopping plaats. Dit spinsel is vrij taai en biedt daardoor enige bescherming tegen vijanden.

Er is bij deze gemeenschappelijke spinsels echter niet of nauwelijks sprake van staatvorming, de vlinders gaan direct na het verpoppen individueel hun weg.

Sommige soorten kunnen een plaag vormen in landbouw, bosbouw en tuinbouw. Ook worden ze wel waargenomen in stedelijk gebied. Ze zorgen daar soms voor surrealistische taferelen door met hun webben bomen, auto's en straatmeubilair in te pakken.[3]

Onderfamilies

In Nederland waargenomen soorten

Foto's