Stelling van Fermat over de som van twee kwadraten

In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van var1. Dit onderwerp heeft de aandacht getrokken van zowel experts als liefhebbers, dankzij de relevantie ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Door zijn impact op de gezondheid, technologie, economie, kunst, cultuur en nog veel meer heeft var1 bewezen een uiterst veelzijdig en voortdurend evoluerend onderwerp te zijn. Langs deze lijnen zullen we verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot var1 verkennen, met als doel een alomvattend en gedetailleerd beeld te geven van het huidige en toekomstige belang ervan.

In de getaltheorie, een deelgebied van de wiskunde, geeft de stelling van Fermat over de som van twee kwadraten de voorwaarde ervoor dat een priemgetal de som van twee kwadraatgetallen is. De stelling is voor het eerst in 1640 gegeven door Albert Girard, maar toch genoemd naar Fermat. Het eerste bekende bewijs is uit 1747 van Euler.

Meer exact zegt de stelling dat een oneven priemgetal uit te drukken is als

waar en gehele getallen zijn, dan en slechts dan als

Voorbeeld

De oneven priemgetallen 5, 13, 17, 29, 37 en 41 zijn modulo 4 alle equivalent met 1 en kunnen als volgt als som van kwadraten worden geschreven:

.

De priemgetallen 3, 7, 11, 19, 23 en 31 zijn alle modulo 4 gelijk aan 3, dus niet als de som van twee kwadraten te schrijven.

Websites