In het artikel van vandaag gaan we Spant (bouwkunde) diepgaand onderzoeken. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag, zullen we ingaan op een gedetailleerde analyse van dit onderwerp/persoon/datum. Via verschillende perspectieven en meningen van deskundigen zullen we proberen licht te werpen op alle aspecten rondom Spant (bouwkunde). Daarnaast onderzoeken we de impact ervan op de samenleving, de invloed ervan op verschillende terreinen en de rol ervan in de geschiedenis. Met een kritische en uitputtende aanpak streven we ernaar onze lezers een complete en verrijkende visie op Spant (bouwkunde) te bieden, waardoor ze hun kennis en begrip van dit onderwerp/persoon/datum, dat zo relevant is in de wereld van vandaag, kunnen uitbreiden.
Het spant of dakspant heeft in de bouwkunde als functie het dragen van de dakconstructie, inclusief de daarop uitgeoefende belasting van dakbedekking, sneeuw, wind en dergelijke. Het brengt het totaal van deze krachten, inclusief het eigen gewicht verticaal over op de eronder aanwezige constructie van het gebouw. Meestal zijn dit dragende muren of een borstwering van een zolder waarop de muurplaat zit verankerd.
Er bestaan meerdere vormen, zowel voor platte als hellende daken.
Voor een plat dak worden spanten toegepast voor de grotere overspanningen van fabriekshallen. Een voorbeeld van zo een spant is het vakwerkspant bestaande uit een samenstel van horizontale en schuinlopende ribben van hout of staal.
Ook komen gelijmde (gelamineerde) houten spanten voor; hierbij is de ligger opgebouwd uit vele houten latten van foutloos hout, welke aan elkaar gelijmd worden.
Voor hellende daken komen verschillende vormen van spanten voor: hangspant, Verbeterd-Hollands spant, vakwerkspant, gelijmd spant en steekspant.
Bij schepen zorgen spanten voor het constructieve dwarsverband.