In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Smering en verkennen we de verschillende facetten en toepassingen ervan. Smering is een onderwerp dat de afgelopen jaren de belangstelling van veel mensen heeft getrokken, en de relevantie ervan blijft voortdurend toenemen. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving is Smering het onderwerp geweest van debat en analyse op verschillende gebieden en disciplines. In dit artikel analyseren we de verschillende aspecten van Smering en de invloed ervan op gebieden als technologie, cultuur, economie en politiek. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Smering in de loop van de tijd is geëvolueerd en hoe deze in de toekomst wordt geprojecteerd.
Smering is het verminderen van wrijving en slijtage door het aanbrengen van een smeermiddel tussen twee langs elkaar bewegend oppervlakken. Smering is bedoeld om de wrijvende onderdelen ten opzichte van elkaar zonder schade te laten bewegen. Zonder smering kan er warmteontwikkeling ontstaan, die zo groot is dat de onderdelen uitzetten of vreten en blijvende schade ondervinden. Smerende vlakken hebben een filmlaag van gladde vloeistof, die kan bestaan uit verschillende soorten stoffen. Het smeermiddel is vaak een vloeistof (smeerolie) of plastisch (vet), maar kan ook een vaste stof zijn (grafiet) en in sommige gevallen een gas (lucht). Tribologie of wrijvingskunde is de tak van de werktuigbouwkunde die hier onderzoek naar doet.
Eventuele bijkomende effecten van smering zijn het afvoeren van wrijvingswarmte, geluidsisolatie, bescherming tegen corrosie, een afdichtende werking en het afvoeren van verontreinigingen.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten smering:
In de machinebouw is hydrodynamische smering zeer gewenst omdat wrijving en slijtage hiermee nagenoeg volledig worden voorkomen.
In verbrandingsmotoren zijn de ingenieurs er bijvoorbeeld in geslaagd tussen de meeste bewegende onderdelen een dunne oliefilm te onderhouden, bijvoorbeeld in het krukaslager, en tussen zuigerveer en cilinderwand.