In dit artikel zullen we Slag op de vlakte van Issus vanuit verschillende perspectieven verkennen, waarbij we het belang ervan in de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan op verschillende gebieden analyseren. Van de impact ervan op de populaire cultuur tot de invloed ervan op de politiek, Slag op de vlakte van Issus heeft een bepalende rol gespeeld in de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen. Door middel van een diepgaande analyse zullen we onderzoeken hoe Slag op de vlakte van Issus in de loop van de tijd is geëvolueerd en hoe het de manier waarop we denken en handelen blijft bepalen. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Slag op de vlakte van Issus door verschillende academische en professionele disciplines wordt aangepakt, waarbij we de nadruk leggen op het potentieel ervan om significante veranderingen in de samenleving te genereren. In dit artikel zullen we nadenken over de impact van Slag op de vlakte van Issus op ons dagelijks leven en de betekenis ervan in de huidige context verkennen.
Slag op de vlakte van Issus
|
|
Datum
|
april 194
|
Resultaat
|
beslissende overwinning voor Septimus Severus
|
Strijdende partijen
|
|
Leiders en commandanten
|
Septimus Severus
|
Pescennius Niger
|
|
Verliezen
|
|
De Slag op de vlakte van Issus vond plaats begin april 194. Het was een veldslag tussen twee Romeinse legers, waarbij het ene leger aangevoerd werd door keizer Septimius Severus, en het andere leger door de tegenkeizer Pescennius Niger. Na de veldslagen bij Cyzicus en Nicaea was dit het laatste treffen tussen beide keizers, welke gewonnen werd door Septimius Severus.
Achtergrond
Na het aftreden van keizer Didius Julianus werd Septimius Severus door de senaat tot keizer uitgeroepen. Zijn positie was niet geheel onomstreden. In het oosten maakte Pescennius Niger nog altijd aanspraken op de alleenheerschappij. Vanuit Syrië wilde hij oprukken naar het westen om zich de macht toe te eigenen, maar zijn opmars werd gestuit door het leger van Septimius Severus. In de grote vlakte van Issus, waar 500 jaar daarvoor Alexander de Grote de Perzische koning Darius had verslagen, botsten beide legers op elkaar. Pescennius Niger werd verslagen en 20.000 van zijn soldaten sneuvelden. De verslagen keizer vluchtte naar Antiochië en werd daar gevangengenomen en gedood.
Bronnen
Romeinse oorlogen
Oorlogen van de Romeinse Republiek
· Romeins-Etruskische Oorlogen
· Romeins-Aequische Oorlogen
· Latijnse Oorlog
· Romeins-Hernicische Oorlogen
· Romeins-Volscische Oorlogen
· Samnitische oorlogen (Eerste, Tweede, Derde)
· Pyrrhische Oorlog
· Punische oorlogen (Eerste, Tweede, Derde)
· Illyrische Oorlogen (Eerste, Tweede, Derde)
· Macedonische Oorlogen (Eerste, Tweede, Derde, Vierde)
· Romeins-Seleucidische Oorlog
· Aetolische Oorlog
· Galatische Oorlog
· Romeinse Verovering van Hispania (Eerste Celtiberische Oorlog, Lusitanische Oorlog, Numantische Oorlog, Sertorische Oorlog, Cantabrische Oorlogen)
· Achaeïsche Oorlog
· Oorlog tegen Jugurtha
· Cimbrische Oorlog
· Servilische Oorlogen (Eerste, Tweede, Derde)
· Bondgenotenoorlog
· Sulla's Burgeroorlogen (Eerste, Tweede)
· Mithridatische oorlogen (Eerste, Tweede, Derde)
· Gallische Oorlog
· Romeinse expedities naar Britannia
· Burgeroorlog tussen Pompeius en Caesar
· Einde van de Republiek (Slag bij Mutina, Burgeroorlog tegen Brutus en Cassius, Siciliaanse Opstand, Perusiaanse Oorlog, Burgeroorlog tussen Antonius en Octavianus)
Oorlogen van het Romeinse Keizerrijk
· Germaanse Oorlogen (Teutoburgerwoud, Marcomannenoorlog, Alemannische Oorlogen, Gotische Oorlog, Visigotische Oorlogen)
· Romeinse verovering van Britannia
· Boudicca
· Armenische Oorlog
· Vierkeizerjaar
· Joodse Oorlog
· Romeins-Parthische Oorlog
· Romeins-Perzische oorlogen
· Burgeroorlogen van de derde eeuw
. Gotische oorlog (376-382)
. Gotische opstand van Alarik I
. Gildonische opstand
. Gotische oorlog (402-403)
. Pictische oorlog van Stilicho
. Oorlog van Heraclianus
. Oorlog van Radegaisus
. Rijnoversteek
. Romeinse Burgeroorlog 427-429
· Val van het West-Romeinse Rijk