Sint-Pieterskerk (Kassel)

In het artikel dat we hierna gaan behandelen, zullen we dieper ingaan op Sint-Pieterskerk (Kassel), een onderwerp dat de laatste tijd ongetwijfeld aan grote relevantie heeft gewonnen. Sint-Pieterskerk (Kassel) is lange tijd het onderwerp geweest van studie, debat en reflectie, en in dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen van dit belangrijke onderwerp onderzoeken. Van de impact ervan op de huidige samenleving tot de historische relevantie ervan, via de implicaties ervan op verschillende gebieden, zullen we ons verdiepen in een diepgaande en gedetailleerde analyse van Sint-Pieterskerk (Kassel), met als doel de lezers een complete en verrijkende visie op dit onderwerp te bieden.

Sint-Pieterskerk
Kassel in 1641, met op de hoogte de Sint-Pieterskerk
Kassel in 1641, met op de hoogte de Sint-Pieterskerk
Plaats Kassel (Frans-Vlaanderen)
Gewijd aan Sint-Pieter
Coördinaten 50° 48′ NB, 2° 29′ OL
Gebouwd in 1072
Gesloopt in 1788
Detailkaart
Sint-Pieterskerk (Frankrijk)
Sint-Pieterskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Pieterskerk (Frans: Église Saint-Pierre) was, naast de Onze-Lieve-Vrouw van de Cryptekerk, een belangrijk kerkgebouw in de stad Kassel in het Franse Noorderdepartement.

Geschiedenis

De kerk bevond zich op het huidige terras van het kasteel. Deze kerk werd gesticht door Robrecht I de Fries, Graaf van Vlaanderen, in 1072, uit dankbaarheid nadat hij door diplomatie een overwinning op Richilde van Henegouwen had behaald op dezelfde datum (29 juni) waarop de feestdag van Sint-Petrus plaatsvindt.

Het lichaam van Robrecht werd in 1093 bijgezet in de crypte van de kerk. Ook Onze-Lieve-Vrouw van de Crypte werd hier aanvankelijk vereerd.

In 1788 werd de kerk gesloopt. De Franse revolutionairen gooiden de beenderen van Robrecht in de goot op de Grote Markt.

Resten van de crypte zijn onder het terras nog aanwezig. In 2007 werd de ingang van de crypte zichtbaar gemaakt en afgeschermd met een glasplaat.