Sint-Martinuskerk (Tollembeek)

Vandaag zullen we Sint-Martinuskerk (Tollembeek) diepgaand analyseren en de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Vanaf het begin tot nu heeft Sint-Martinuskerk (Tollembeek) een fundamentele rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, van cultuur tot economie. Door de jaren heen is Sint-Martinuskerk (Tollembeek) het onderwerp geweest van debat en controverse, wat tegenstrijdige meningen en uiteenlopende perspectieven heeft opgeleverd. In dit artikel zullen we de vele facetten van Sint-Martinuskerk (Tollembeek) en de invloed ervan op onze moderne wereld verkennen, met als doel het belang en de reikwijdte ervan beter te begrijpen. Of u nu een expert op dit gebied bent of gewoon nieuwsgierig bent naar meer informatie, dit artikel geeft u een uitgebreid overzicht van Sint-Martinuskerk (Tollembeek) en de huidige impact ervan.

Sint-Martinuskerk, Tollembeek

De Sint-Martinuskerk in Tollembeek kijkt uit op de Plaats van Tollembeek en valt met zijn centrale ligging meteen op. Ze is dan ook aangeduid als beschermd stads- of dorspgezicht en als beschermd monument.[1]

Geschiedenis

De kerk dateert vermoedelijk uit de 12e eeuw, toen Tollembeek een afzonderlijke parochie werd. Voor die tijd behoorde het dorp tot de parochie Herne. Deze oude parochiekerk werd gebruikt tot 1870, waarna ze werd vernieuwd en herbouwd tot een grotere kerk. Aannemer Léopold Devreux uit Waterloo overzag de uitvoering van deze bouw. De kerk zoals ze er vandaag staat werd ingewijd in 1873. De afwerking binnenin de kerk werd pas later voltooid, in 1923.[1][2]

Beschrijving

De kerk is typerend voor de Vlaamse neorenaissance. Vooral het gebruik van rode baksteen en witte natuursteen van Caen is daarbij kenmerkend.

In 2020 werd een nieuwe haan op de toren van de kerk geplaatst.[3]

Erfgoed

Zowel de kerk, als de kerkhofmuur, als het orgel binnenin de kerk zijn erkend als monument.[1] Het orgel dateert van 1849 en werd gemaakt door Joseph Cappuyns uit Mechelen.

Bronnen, referenties

  1. a b c Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof. inventaris.onroerenderfgoed.be (8 oktober 2021). Geraadpleegd op 19 oktober 2023.
  2. Sint-Martinuskerk. Galmaarden. Geraadpleegd op 19 oktober 2023.
  3. Sint-Martinuskerk heeft nieuw kruis en nieuwe haan op haar toren. www.nieuwsblad.be (12 november 2020). Geraadpleegd op 19 oktober 2023.