Signe Hornborg

In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Signe Hornborg en de impact ervan op de hedendaagse samenleving onderzoeken. Vanaf de historische oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag zullen we de verschillende aspecten analyseren die Signe Hornborg tot een onderwerp maken dat interessant is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we de economische, sociale, culturele en politieke implicaties van Signe Hornborg onderzoeken, met als doel de invloed ervan op de hedendaagse wereld te begrijpen. Op dezelfde manier zullen we ons onderdompelen in de debatten en controverses die rond dit onderwerp zijn ontstaan, waarbij we verschillende perspectieven en meningen in overweging nemen om een ​​compleet overzicht van het belang ervan te bieden. Ga met ons mee op deze rondleiding door Signe Hornborg en ontdek vandaag nog de betekenis ervan!

Signe Ida Katarina Hornborg
het 'Signelinna' in Pori
het 'Signelinna' in Pori
Persoonsinformatie
Nationaliteit Fins
Geboortedatum 8 november 1862
Geboorteplaats Turku
Overlijdensdatum 6 december 1916
Overlijdensplaats Helsinki
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen brandweerkazerne in Hamina
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Signe Ida Katarina Hornborg (Turku, 8 november 1862 - Helsinki, 6 december 1916) was een Finse architect.

Signe Hornborg groeide op als vijfde van zeven kinderen in het gezin van Hilda Thomé en Anders Johan Hornborg, de progressieve Lutherse bisschop van Porvoo.[1] In het voorjaar van 1888 kon ze, met zijn steun, met dispensatie gaan studeren aan de Technische Universiteit van Helsinki, waar ze in 1890 afstudeerde. Zo werd ze de eerste vrouw in Finland, en vermoedelijk zelfs in de hele wereld, met een academische graad in de architectuur. Kort na het afstuderen van Hornborg is er nog een groep andere vrouwen aan dezelfde universiteit afgestudeerd als architect, onder wie Wivi Lönn, Hilda Hongell, Inez Holming, Signe Lagerborg-Stenius en Bertha Stollenwald. Deze trend zette zich in Finland door: in 1930 zou een derde van alle Finse architecten van het vrouwelijk geslacht zijn.[2]

Signe Hornborg heeft langdurig samengewerkt met de beroemde Finse architect Lars Sonck, maar verrichtte ook werkzaamheden voor andere architecten, onder wie Elia Heikel. Voor zover bekend heeft ze nooit zelfstandig als architect geopereerd.

Haar bekendste werk, dat nog steeds bestaat, is het Newander-huis (in de volksmond ook bekend als 'Signelinna') in Pori: een appartementencomplex in neorenaissance-stijl. Hornborg ontwierp ook de voorgevel van een appartementengebouw aan de Sepänkatu in Helsinki (1897). Ze mocht niet het hele gebouw ontwerpen, omdat de opdrachtgever nog van mening was dat het vak van architect was voorbehouden aan mannen.[3] Hornborg ontwierp ook de brandweerkazerne in Hamina.

Selectie van door Hornborg ontworpen gebouwen

  • Newander-huis in Pori, 1892
  • De brandweerkazerne van Hamina
  • Voorgevel van appartementencomplex aan de Sepänkatu (Smedsgatan) 1 in Helsinki, 1897 (eind jaren 1960 gesloopt)
  • Huis voor arme kinderen in Helsinki, in opdracht van de filantroop Fanny Palmén (gesloopt).

Bronnen

  • (sv) (fi) Uppslagsverket Finland: Hornborg, Signe
Zie de categorie Signe Hornborg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.