Shandy

In de wereld van Shandy is er altijd een aanzienlijke en gevarieerde belangstelling geweest. Of we het nu hebben over iemands leven, een actueel onderwerp of een historische gebeurtenis, Shandy heeft door de jaren heen tot de verbeelding van veel mensen gesproken. In dit artikel zullen we Shandy diepgaand onderzoeken en de impact, relevantie ervan onderzoeken, en hoe het verschillende aspecten van de samenleving heeft beïnvloed. Vanaf zijn oorsprong tot zijn evolutie vandaag heeft Shandy een onuitwisbare stempel op de wereld gedrukt, en het is essentieel om het belang ervan te begrijpen om de betekenis ervan in ons dagelijks leven te kunnen waarderen.

Shandy met 0,9 vol. procent alcohol

Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.

De originele Britse shandy bestaat uit gelijke delen bier en frisdrank.[1] Men onderscheidt 'bitter shandy' en 'lager shandy'.

In Frankrijk heet de drank 'panaché', en is onder verschillende merknamen in de supermarkt te vinden. Een bekende variant, die vooral door jongeren in cafés wordt gedronken, is 'monaco': een panaché met een scheutje grenadinesiroop.

Vanwege het lage alcoholpercentage (aanvankelijk 0,9%, sinds 2000 rond de 0,5%) kan shandy in Nederland als frisdrank worden verkocht.[2]

Zie ook