In de wereld van vandaag is Sensorische zenuw een onderwerp geworden van groeiende belangstelling en debat op verschillende gebieden. Van politiek tot wetenschap, via cultuur en samenleving, Sensorische zenuw is erin geslaagd de aandacht te trekken van een groot aantal mensen over de hele wereld. De implicaties, de impact en de relevantie ervan hebben een breed scala aan meningen, theorieën en studies opgeleverd die dit fenomeen diepgaand proberen te begrijpen en analyseren. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Sensorische zenuw, van de oorsprong tot de invloed ervan vandaag de dag, met als doel een complete en bijgewerkte visie te geven op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.
Een sensorische zenuw, ook wel afferente zenuw (afferent = aanvoerend) is een gevoelszenuw. Het zenuwstelsel is via sensorische zenuwen functioneel verbonden met het organisme en de omgeving.
Prikkels uit het milieu worden door de zintuigcellen opgevangen en als impulsen via de sensorische zenuwen naar het centraal zenuwstelsel (CZS) geleid waar ze in het ruggenmerg aan de rugzijde binnenkomen. Dit soort prikkels noemt men exteroceptieve prikkels. Het CZS reageert hierop via de motorische zenuwen die de spieren aansturen. De hieruit volgende bewegingen worden gecontroleerd en gereguleerd via sensorische zenuwen, door middel van proprioceptieve prikkels.
Om onderscheid te maken tussen sensibiliteit op externe en interne prikkels wordt dus gesproken van exteroceptieve en proprioceptieve sensibiliteit.