Sculptuur

In de moderne wereld heeft Sculptuur een fundamentele rol in ons leven gespeeld. Sinds zijn ontdekking of verschijning heeft Sculptuur een aanzienlijke impact gehad op de samenleving, cultuur, economie en technologie. De invloed ervan heeft zich wereldwijd verspreid en heeft gevolgen voor alle mensen, direct of indirect. In dit artikel zullen we de rol van Sculptuur in verschillende aspecten van het dagelijks leven en het belang ervan in de wereld van vandaag onderzoeken. Vanaf zijn oorsprong tot zijn huidige impact heeft Sculptuur een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis en blijft het vandaag de dag een relevant onderwerp.

Voor sculptuur bij mollusken, zie Sculptuur (mollusken).
"Stein 2000" van de Duitse beeldhouwer Ralf Krämer in Heilbronn, in Jurakalksteen uitgevoerd
Beeldhouwer aan het werk

Een sculptuur is een ruimtelijk beeldhouwwerk dat vormgegeven is door materiaal te verwijderen (de subtractieve methode), in tegenstelling tot een plastiek, dat een ruimtelijk kunstwerk is dat is gemodelleerd door toevoeging uit een beweeglijke, plastische massa als klei of was, of ook gegoten (de additieve of opbouwende methode). Het samenvoegen van materialen noemt men assemblage.

Materialen

Sculpturen worden vanouds vervaardigd uit starre materialen als natuursteen en hout, maar verdere materialen kunnen bijvoorbeeld zijn gips, kunststof, beton, baksteen of polyurethaanschuim (PUR).

Houwen en snijden

De techniek van het vormgeven in deze materialen wordt traditioneel 'houwen' (hakken) genoemd, vandaar de term 'beeldhouwer' voor een ruimtelijk werkend kunstenaar. Deze term is uiteindelijk de algemene benaming geworden voor ruimtelijk werkende kunstenaars, ook als zij niet via de subtractieve methode werken.

Kunstenaars die materialen als hout, ivoor, been en zachte steensoorten bewerken (snijden met beitel en guts) worden vanouds ook wel 'beeldsnijder' genoemd. Voor andere subtractieve technieken als schaven, raspen en zagen bestaat geen afzonderlijke term om de kunstenaar mee aan te duiden.

Zie ook