Schelpkalk

Schelpkalk is een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Of het nu komt door zijn historische relevantie, zijn impact op de huidige samenleving, of simpelweg zijn vermogen om controverse te genereren, Schelpkalk is een onderwerp dat de moeite waard is om diepgaand te onderzoeken en te analyseren. Door de jaren heen heeft het tot eindeloze debatten en reflecties geleid, waaruit het belang ervan op verschillende terreinen van het menselijk leven blijkt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van Schelpkalk, en de impact ervan op cultuur, politiek, wetenschap en het dagelijks leven onderzoeken. Door middel van een gedetailleerde en objectieve analyse willen we licht werpen op dit onderwerp dat vandaag zo relevant is.

Bioscoopjournaal uit 1980. In Hasselt (Overijssel) staat de enige branderij van schelpkalk in Nederland die nog in bedrijf is. In de branderij worden schelpen uit de Waddenzee verwerkt tot schelpkalk dat voornamelijk gebruikt wordt voor restauratie van monumenten.
Kalkovens te Hasselt

Schelpkalk is de term voor genormaliseerde luchthardende kalk gemaakt van vaak door schelpenvissers gewonnen strandschelpen. In Nederland werd ze op een aantal plaatsen in kalkovens gebrand en gelest tot luchtpoederkalk. Tot in het midden van de twintigste eeuw werd deze luchtkalk in Nederland algemeen als metselkalk toegepast in mortel. Schelpkalk is het tegenovergestelde van steen- of kluitkalk.

Schelpkalk werd in Nederland tot eind 20ste eeuw nog gemaakt in kalkovens te Hasselt en Harlingen. Dit waren de laatst overgebleven schelpkalkbranderijen in Europa. Er is na de sluiting geen schelpkalkmortel meer verkrijgbaar. Er wordt nog wel een luchthardende kalk gemaakt, deze kalk is gebrand en gelest van kalkgesteente, dus steenkalk.