Schaatsenrijders

Vandaag willen we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Schaatsenrijders. Wat de betekenis voor elke persoon ook is, Schaatsenrijders is een onderwerp dat door de jaren heen de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op de populaire cultuur: Schaatsenrijders is een voortdurend punt van discussie en een interessant onderwerp geweest voor zowel onderzoekers, enthousiastelingen als nieuwsgierigen. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Schaatsenrijders onderzoeken, waarbij we het belang ervan in verschillende contexten en de evolutie ervan in de loop van de tijd analyseren. Maak je klaar om op een ontdekkingsreis te gaan en meer te leren over Schaatsenrijders!

Schaatsenrijders
Schaatsenrijders
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie
Gerridae
Leach, 1815
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schaatsenrijders op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Schaatsenrijders[1] (Gerridae) vormen een familie van de insecten en behoren tot de orde halfvleugeligen (Hemiptera). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door William Elford Leach in 1815.

Kenmerken

Deze insecten hebben een langwerpig, bruin of zwart lichaam met een fluwelige beharing en korte, stevige voorpoten en lange midden- en achterpoten. De lichaamslengte varieert van 0,2 tot 3,5 cm.

Leefwijze

Schaatsenrijders kunnen snel over het water lopen dankzij hun lange midden- en achterpoten, die het gewicht over het wateroppervlak verdelen. Prooien, die worden gelokaliseerd door middel van trillingen op het wateroppervlak, worden gevangen met de korte voorpoten.

Voortplanting

De eieren worden meestal op drijvende waterplanten afgezet.

Verspreiding en leefgebied

Deze familie komt wereldwijd voor in stilstaande en stromende wateren, ook in warme zeeën.

Geslachten

Bronnen: i =ITIS, c = Catalogue of Life, g = GBIF, b = Bugguide.net, d = Damgaard et al. 2014[2]

In Nederland en België voorkomende soorten

Afbeeldingen