Santoor

In de wereld van vandaag is Santoor een onderwerp dat veel belangstelling en discussie heeft gegenereerd. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag is Santoor het onderwerp geweest van studie en onderzoek door experts in verschillende disciplines. De impact ervan op de samenleving, de cultuur en de economie is aanzienlijk geweest, en de invloed ervan heeft zich wereldwijd verspreid. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Santoor onderzoeken, van de evolutie ervan in de loop van de tijd tot de implicaties ervan in de hedendaagse wereld. We zullen het belang ervan analyseren en nadenken over de relevantie ervan in de huidige context, met als doel een alomvattende en geactualiseerde visie op dit onderwerp te bieden.

Santoor

De santoor is een muziekinstrument uit de Hindoestaanse muziek, ontwikkeld in Kasjmir vanuit de Perzische santur, die weer ontstond in Mesopotamië. Het is de Indiase variant van het cimbalom of hakkebord en wordt, met het instrument op schoot zittend, met twee aan de uiteinden licht gekromde fijne houten hamertjes bespeeld. De betekenis van de naam santoor is onbekend. Een verklaring houdt de betekenis op "100 snaren" en een andere op "geluid van ur".

De bekendste musicus op de santoor was Shivkumar Sharma (1938-2022), die het instrument vanaf halverwege de 20e eeuw een serieuze plaats in de klassieke Noord-Indiase muziek wist te geven.