Santanachelys

Dit artikel gaat in op het onderwerp Santanachelys, dat op verschillende gebieden onderwerp van belangstelling en discussie is geweest. Santanachelys is een onderwerp dat grote verwachtingen heeft gewekt en de nieuwsgierigheid van zowel experts als fans heeft gewekt. Door de geschiedenis heen heeft Santanachelys een aanzienlijke impact gehad op verschillende aspecten van de samenleving, en de relevantie ervan is nog steeds het onderwerp van studie en onderzoek. Door middel van een gedetailleerde en uitgebreide analyse zullen verschillende benaderingen en perspectieven op Santanachelys worden onderzocht, met als doel een alomvattende en verrijkende visie op dit onderwerp te bieden.

Santanachelys
Fossiel voorkomen: Onder-Krijt
Santanachelys
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Protostegidae
Geslacht
Santanachelys
Hirayama, 1998
Typesoort
Santanachelys gaffneyi
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Santanachelys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Santanachelys is een geslacht van uitgestorven schildpadden. Het is de oudst bekende zeeschildpad.

Uiterlijke kenmerken

Santanachelys had iets dat op vroege flippers leek die ook bij de moderne zeeschildpadden als de soepschildpad voorkomen. Echter had hij nog twee vingers aan zijn flippers zitten. Aan deze vingers zaten zelfs nog klauwen. Enkele vreemde kenmerken van Santanachelys waren zeer korte achterflippers en staart en een opvallend lang schild. Santanachelys werd rond de 1 meter lang.

Fylogenie

Santanachelys was een lid van de Protostegidae. De meeste leden hadden een zacht schild als de lederschildpad van vandaag de dag en bereikten enorme lengtes. Santanachelys had echter een hard schild en was erg klein voor een protostegide.

Ecologie

Fossielen van Santanachelys zijn in Brazilië gevonden, in het het Onder-Krijt, samen met fossielen van de metriorhynchide Dakosaurus, de pliosauriër Kronosaurus en de ichthyosauriër Caypullisaurus.