In de wereld van vandaag is Résistance een onderwerp dat in verschillende gebieden en sectoren steeds meer in de belangstelling staat. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Résistance een convergentiepunt geworden voor discussie en analyse. De impact ervan strekt zich uit tot verschillende gebieden, van economie en politiek tot samenleving en cultuur. In dit artikel zullen we het onderwerp Résistance diepgaand onderzoeken, waarbij we de implicaties en repercussies ervan in verschillende contexten analyseren. Vanaf zijn ontstaan tot op heden is Résistance een bepalende factor gebleken bij de besluitvorming en bij het vormgeven van de wereld waarin we leven.
De Résistance (Frans voor "verzet") of résistance intérieure française was de Franse verzetsbeweging tegen de Duitse bezetters en de door hen geïnstalleerde Vichy-regering onder leiding van Maarschalk Pétain tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder deze beweging vielen meerdere verzetsgroepen, bestaand uit leden afkomstig uit zeer diverse bevolkingslagen.
Tijdens de invasie in Normandië (6 juni 1944) en de invasie van Zuid-Frankrijk (15 augustus 1944) droeg de verzetsbeweging bij door het delen van belangrijke informatie over de Atlantikwall en omgeving. Ook voerde de Résistance sabotageacties uit. Na de geallieerde invasies in Frankrijk fuseerden veel van de verzetsgroepen tot de Forces françaises de l'intérieur (FFI).
In Suresnes staat het Mémorial de la France combattante (gedenkteken van het strijdende Frankrijk), met het Kruis van Lotharingen, symbool voor de Vrije Fransen en overgenomen door het verzet. Op deze plaats werden in de oorlog veel leden van het verzet gefusilleerd.
Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel French Resistance op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.