Roze vleugelhoorn

In de wereld van vandaag is Roze vleugelhoorn een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een brede sector van de samenleving. Of het nu vanwege zijn impact op de economie, zijn invloed op de populaire cultuur of zijn rol in de geschiedenis is, Roze vleugelhoorn is op verschillende gebieden een onderwerp van voortdurende discussie geworden. Door de jaren heen heeft Roze vleugelhoorn aanleiding gegeven tot gemengde meningen, verhitte debatten en het onderwerp geweest van talrijke studies en onderzoeken. In dit artikel zullen we de rol van Roze vleugelhoorn vandaag de dag grondig onderzoeken en het belang ervan in verschillende contexten bespreken.

Roze vleugelhoorn
IUCN-status: Kritiek (CITES)
Roze vleugelhoorn
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Clade:Caenogastropoda
Clade:Hypsogastropoda
Clade:Littorinimorpha
Familie:Strombidae
Geslacht:Aliger
Soort
Aliger gigas
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Strombus gigas[1]
Verspreidingsgebied
Synoniemen
  • Strombus lucifer Linnaeus, 1758
  • Eustrombus gigas (Linnaeus, 1758)
  • Pyramea lucifer (Linnaeus, 1758)
  • Strombus samba Clench, 1937[2]
  • Strombus horridus Smith, 1940[3]
  • Strombus verrilli McGinty, 1946[4]
  • Strombus canaliculatus Burry, 1949[5]
  • Strombus pahayokee Petuch, 1994[6]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roze vleugelhoorn op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De roze vleugelhoorn (Aliger gigas, synoniem: Tricornis gigas), ook wel carko, koninginnehoorn, koninginneschelp of grote kroonslak genoemd, is een in zee levende slakkensoort die behoort tot de familie Strombidae. Het vlees van deze soort werd onder andere in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden als vervanger van duur vlees veel gegeten.

Voorkomen en verspreiding

De roze vleugelhoorn is een herbivoor die tot 350 mm lang kan worden en leeft in ondiep warm water op zandgronden en zeegrasvelden (sublitoraal). Deze soort komt steeds minder algemeen voor aan de zuidkust van de Verenigde Staten, het Caraïbisch gebied en de noordkust van Zuid-Amerika.

Bedreiging

De soort is nog niet met uitsterven bedreigd maar is wel opgenomen in Bijlage II van het CITES-verdrag, een lijst met soorten die bedreigd kunnen worden als de handel in deze soorten niet nauw wordt gecontroleerd.