In dit artikel gaan we de impact van Robert van Courtenay-Champignelles op de hedendaagse samenleving onderzoeken. Robert van Courtenay-Champignelles is de laatste tijd een onderwerp van gesprek en debat geweest, omdat het tegenstrijdige meningen heeft opgeleverd en de belangstelling van een breed spectrum van de bevolking heeft gewekt. In dit artikel zullen we verschillende aspecten analyseren die verband houden met Robert van Courtenay-Champignelles, van de oorsprong tot de invloed ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Op dezelfde manier zullen we verschillende perspectieven en onderzoeken onderzoeken die licht werpen op Robert van Courtenay-Champignelles, met als doel een alomvattend beeld te geven van dit fenomeen dat vandaag de dag zo relevant is.
Robert van Courtenay-Champignelles (1168 - Akko, 1239) was heer van Champignelles, de tweede zoon van Peter I van Courtenay en kleinzoon van koning Lodewijk VI van Frankrijk. Zijn moeder was Elisabeth van Courtenay.
Robert van Courtenay-Champignelles nam deel aan de verovering van Normandië in 1204 en was aanwezig bij het beleg van Château Gaillard. Tijdens deze oorlog streed hij aan de zijde van zijn neef Filips II van Frankrijk. Deze beloonde hem daarvoor met de burchten Conches en Nanoncourt. In 1210 nam hij ook het kruis aan om deel te nemen aan de Albigenzische Kruistocht; hij was aanwezig tijdens de belegeringen van Béziers, Carcassonne en Albi. In 1216 steunde hij de dauphin (de latere Lodewijk VIII van Frankrijk) bij diens pogingen Engeland binnen te vallen en te bezetten. Tijdens de Slag bij Lincoln in 1217 werd Robert door de Engelsen gevangengenomen. Toen Lodewijk VIII koning werd benoemde hij Robert van Courtenay tot zijn kamerheer (grand bouteiller). In 1228 vertrok hij naar het Heilige Land, waar hij tien jaar later stierf.
Robert van Courtenay-Champignelles trouwde twee keer. De eerste keer met Constance de Toucy en vervolgens met Mahaut de Mehun. Hij kreeg de volgende kinderen: