Riksmål

In de wereld van vandaag is Riksmål een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Van de impact ervan op de samenleving tot de implicaties ervan voor de wereldeconomie is var1 het onderwerp geweest van debat en controverse. Dankzij de technologische vooruitgang en veranderingen in gemeenschappen heeft Riksmål een leidende rol in het dagelijks leven van mensen op zich genomen. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Riksmål verkennen, de invloed ervan op verschillende aspecten van de samenleving analyseren en mogelijke implicaties voor de toekomst onderzoeken.

Riksmål, Noors voor Rijkstaal, is de meest conservatieve vorm van de Noorse schrijftaal. Deze taalvariant is zeer sterk beïnvloed door het Deens.

Na vele jaren van wisselende Zweedse en Deense overheersing sloeg kort na de onafhankelijkheid van Noorwegen ook de Noorse schrijftaal zijn eigen weg in. Aanvankelijk werd geopteerd voor een schrijftaal die hoofdzakelijk op de Deense standaardtaal gebaseerd was, met tevens vele elementen van verschillende Noorse dialecten. De Deense basis was vooral omdat er voor te veel Zweedse invloed werd gevreesd. Na veel overleg werd in 1907 uiteindelijk de eerste echte standaardtaal van de modern-Noorse taal geïntroduceerd onder de naam Riksmål.

In 1929 werd de naam van het Riksmål veranderd in Bokmål, Boekentaal. Omdat er bij deze verandering ook enkele woorden en gebruiken uit het Nynorsk (Nieuwnoors) werden overgenomen, en deze tegemoetkoming bij de conservatiefste Riksmålaanhangers op protest stuitte, bleven deze hun taalvariant Riksmål noemen. In 1981 werden onder druk van deze groep een aantal Deensachtige vormen die eerder afgeschaft waren, opnieuw toegelaten in het Bokmål.

Zie ook