Rijsenhout

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen Rijsenhout
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Rijsenhout (Details)
Rijsenhout (Noord-Holland)
Rijsenhout
Situering
Provincie Noord-HollandVlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente HaarlemmermeerVlag Haarlemmermeer Haarlemmermeer
Coördinaten 52° 16′ NB, 4° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,05 km²
- land 7,85 km²
- water 0,2 km²
Inwoners
(2023-01-01)
4.330
(538 inw./km²)
Woning­voorraad 1.776 woningen
Overig
Postcode 1435
Netnummer 0297
Woonplaatscode 1601
Website https://www.rijsenhout.info/
Detailkaart
Kaart van Rijsenhout
Rijsenhout in de gemeente Haarlemmermeer
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het dorp Rijsenhout, voor 1960 Aalsmeerderbuurt-Zuid geheten, ligt in het oosten van de gemeente Haarlemmermeer, in de Nederlandse provincie Noord-Holland, aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder tegenover de Westeinderplassen, tussen Aalsmeerderbrug en Burgerveen.

Geschiedenis

Nadat in 1918 de "Wet tot verkrijging door landarbeiders van land met woning in eigendom of van los land in pacht", kortweg de Landarbeiderswet, tot stand was gekomen, werd het voor landarbeiders mogelijk met overheidshulp een stukje grond met eigen woning te verwerven. Daardoor ontstond het dorp Aalsmeerderbuurt-Zuid in dit deel van de Haarlemmermeerpolder waar tot dan toe slechts enkele boerderijen stonden. Er vestigde zich ook bollenteelt in kassen, evenals een bescheiden industriële bedrijvigheid. De bewoners waren sterk georiënteerd op Aalsmeer.

Op 7 januari 1960 werd de naam Aalsmeerderbuurt-Zuid gewijzigd in Rijsenhout, ontleend aan de in de 17e eeuw voorkomende naam Ruyshout of Rijschenhout van een eiland in het Haarlemmermeer, dat in de 18e eeuw door het water is verzwolgen. Dit gebied werd weer drooggelegd bij de inpoldering van het Haarlemmermeer in 1849-1852. De naamswijziging werd ingegeven door het feit dat het dorp werd aangewezen als woongebied voor de inwoners van het dorp Rijk dat moest wijken voor de luchthaven Schiphol.

In 1968 kreeg Rijsenhout een hervormde kerk. Deze Ontmoetingskerk, behorend tot de Protestantse Kerk in Nederland, werd in 2013 door brand verwoest, maar op dezelfde plek verrees in 2015 een nieuwe kerk. Rijsenhout heeft ook een Nederlands Gereformeerde Kerk, het Lichtbaken, sinds de kerk van het naburige ontvolkte dorp Rozenburg in 2006 moest wijken voor uitbreiding van Schiphol. De bouw van deze kerk werd door de luchthaven bekostigd.

De bebouwde kom van Rijsenhout telde 3071 inwoners in 1971. Dat was op 1 januari 2023 opgelopen tot 4.330 in ongeveer 1700 woningen.

Toekomst

Anno 2005 werd door sommigen gevreesd dat het dorp, net als eerder Rijk en Rozenburg, zou moeten verdwijnen voor de aanleg van een start- en landingsbaan. In 2010 werd door de gemeenteraad van Haarlemmermeer het Ruimtelijk kader Rijsenhout vastgesteld, in 2018 gevolgd door de Ruimtelijke economische visie Rijsenhout. Daarbij kwam de nadruk te liggen op de ontwikkeling van toerisme en recreatie. Daarnaast moet de grootschalige glastuinbouw worden omgeschakeld naar nieuwe duurzame technieken en zijn er 400 nieuwe woningen gepland in Rijsenhout.

In 2021 begon de gemeente het project Warm Rijsenhout om de omschakeling op duurzame warmtebronnen vorm te geven. Tegelijk bleef in de directe nabijheid ruimte gereserveerd voor uitbreiding van Schiphol met een Tweede Kaagbaan, waardoor vrees werd uitgesproken voor stagnatie in de ontwikkeling van het dorp. De dorpsraad constateerde het verdwijnen van glastuinbouw en achteruitgang in de voorzieningen.

In juni 2023 werd de reservering voor de Tweede Kaagbaan definitief geschrapt door de regering, wat andere ontwikkelingen mogelijk maakt in Rijsenhout, zoals woningbouw.

Bereikbaarheid

Den Ruygen Hoek

Aan de rand van Rijsenhout, gebouwd over de Rijksweg 4 Amsterdam - Rotterdam, staat een brugrestaurant, de Verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek, met onder meer diverse horeca, een hotel, een casino en aan beide zijden een tankstation.

Bekende personen afkomstig uit Rijsenhout

Externe links

Mediabestanden Vlag van Noord-Holland · · Sjabloon bewerken Vlag van Haarlemmermeer Plaatsen in de gemeente Haarlemmermeer

Plaatsen: Abbenes · Badhoevedorp · Beinsdorp · Buitenkaag · Burgerveen · Cruquius · Haarlemmerliede · Halfweg · Hoofddorp · Leimuiderbrug · Lijnden · Lisserbroek · Nieuw-Vennep · Rijsenhout · Rozenburg · Schiphol · Schiphol-Rijk · Spaarndam-Oost · Spaarnwoude · Vijfhuizen · Weteringbrug · Zwaanshoek · Zwanenburg
Gehuchten en buurtschappen: Aalsmeerderbrug · Boesingheliede · Cruquius-Oost · De Hoek · Huigsloot · 't Kabel · De Liede · Nieuwebrug · Nieuwe Meer · Oude Meer · Penningsveer · Schiphol-Oost · Vinkebrug · Vredeburg · Weberbuurt
Voormalige gemeente: Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Noord-Holland: Steden en dorpen      Nederland: Provincies · Gemeenten