Dit artikel gaat in op Riesling, een onderwerp dat de afgelopen jaren aan relevantie heeft gewonnen vanwege de impact ervan op verschillende gebieden van de samenleving. Riesling heeft de belangstelling gewekt van experts en academici, maar ook van de algemene bevolking, vanwege de relevantie en implicaties ervan. Dit artikel heeft tot doel de verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Riesling te verkennen, en de invloed ervan in verschillende contexten te analyseren. Op dezelfde manier zullen de mogelijke implicaties en repercussies van Riesling in het heden en in de toekomst worden onderzocht, met als doel een alomvattende en complete visie op dit onderwerp te bieden.
Riesling is een wit druivenras. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als een van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil.
De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar bekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen.
De Rieslingdruif kan wijnen van grote klasse voortbrengen die lang houdbaar zijn. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de bekendste wijnen uit de Bordeaux.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Moravië (Tsjechië), Kroatië, Oostenrijk, Hongarije, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor.
In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.
De Riesling zelf werd en wordt ook veel gebruikt om mee te kruisen. Nieuwe variëteiten die hieruit zijn ontstaan zijn: Frühriesling, Geisenheim variëteiten, Müller-Thurgau, Geilweilerhof variëteiten, Kerner, Scheurebe, Goldriesling, Johanniter en andere.