Resolutie 946 Veiligheidsraad Verenigde Naties

In de wereld van vandaag heeft Resolutie 946 Veiligheidsraad Verenigde Naties onbetwistbare relevantie verworven op verschillende gebieden van de samenleving. Of het nu op persoonlijk, professioneel of sociaal vlak is, Resolutie 946 Veiligheidsraad Verenigde Naties is een onderwerp van frequente gesprekken en algemeen belang geworden. De impact en invloed ervan zijn voelbaar in verschillende aspecten van het dagelijks leven en genereren zowel debat als bewondering. Daarom is het essentieel om het fenomeen Resolutie 946 Veiligheidsraad Verenigde Naties grondig te onderzoeken en de implicaties, gevolgen en mogelijke interpretaties ervan te analyseren. In dit artikel stellen we voor om ons te verdiepen in de wereld van Resolutie 946 Veiligheidsraad Verenigde Naties om de ware reikwijdte en het belang ervan vandaag de dag te begrijpen.

Resolutie 946
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 september 1994
Nr. vergadering 3432
Code S/RES/946
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Somalische burgeroorlog
Beslissing Verlengde de UNOSOM II-vredesmissie met 1 maand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
De Somalische hoofdstad Mogadishu.
De Somalische hoofdstad Mogadishu.

Resolutie 946 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 september 1994 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen met 14 stemmen voor en één onthouding van de Verenigde Staten.

Achtergrond

In 1960 werden de voormalige kolonies Brits Somaliland en Italiaans Somaliland onafhankelijk en samengevoegd tot Somalië. In 1969 greep het leger de macht en werd Somalië een socialistisch-islamitisch land. In de jaren 1980 leidde het verzet tegen het totalitair geworden regime tot een burgeroorlog en in 1991 viel het centrale regime. Vanaf dan beheersten verschillende groeperingen elke een deel van het land en enkele delen scheurden zich ook af van Somalië.

Inhoud

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan resolutie 733 (1992).
  • Herinnert aan de verklaring van 's Raads voorzitter op 25 augustus.
  • Overwoog het rapport van secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali.
  • Is bezorgd om de verslechterende veiligheidssituatie en veroordeeld de aanvallen op UNOSOM II en ander internationaal personeel.
  • Bevestigt dat het Somalische volk uiteindelijk verantwoordelijk is voor verzoening en heropbouw in hun land.
  • Wijst erop dat de internationale steun afhangt van de medewerking van de partijen aan een compromis.
  • Dringt erop aan dat ze hun inspanningen daarvoor verdubbelen.
  • Merkt op dat de secretaris-generaal tegen midden oktober de voorstellen over verzoening zal beoordelen en aanbevelingen doen over de toekomstige rol van de VN in Somalië.
  1. Besluit om het mandaat van UNOSOM II met één maand te verlengen, tot 31 oktober, waarna het zal worden herzien.
  2. Vraagt de secretaris-generaal noodmaatregelen te treffen voor het ten uitvoer brengen van de beslissingen, waaronder de terugtrekking van de missie.
  3. Is bereid te gepasten tijde een missie naar Somalië te sturen om de plannen van de VN-Veiligheidsraad rechtstreeks aan de partijen over te brengen.
  4. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties