Repaglinide

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Repaglinide. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag zullen we alle relevante aspecten van dit onderwerp onderzoeken. We zullen leren over de impact ervan op de samenleving, de invloed ervan op verschillende gebieden en de mogelijke toekomstige implicaties. Door middel van een uitgebreide analyse zullen we ontdekken hoe Repaglinide erin is geslaagd de aandacht van miljoenen mensen over de hele wereld te trekken en een belangrijke stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Maak je klaar om op een ontdekkingsreis te gaan en meer te leren over Repaglinide.

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Repaglinide
Chemische structuur
Repaglinide
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F) 63%
Metabolisatie lever
Halveringstijd (t1/2) 1 uur
Uitscheiding feces (voornamelijk); urine
Gebruik
Geneesmiddelengroep antidiabetica
Merknamen NovoNorm; generiek
Indicaties diabetes mellitus type 2
Voorschrift/recept ja
Toediening oraal (tabletten)
Databanken
CAS-nummer 135062-02-1
ATC-code A10BX02
PubChem 65981
DrugBank APRD00439
Chemische gegevens
Molecuulformule C27H36N2O4
IUPAC-naam (S)-(+)-2-ethoxy-4-butylamino)-2-oxoethylbenzoëzuur
Molmassa 452,59 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Repaglinide is een geneesmiddel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Het wordt voorgeschreven wanneer het effect van dieet, gewichtsafname en lichaamsbeweging onvoldoende groot is. Het wordt ook gebruikt in combinatie met metformine wanneer metformine alleen onvoldoende effect heeft. Het wordt oraal ingenomen en het verlaagt het glucosegehalte van het bloed, doordat het de afscheiding van insuline door het pancreas stimuleert. Dit is vergelijkbaar met de werking van sulfonylureumderivaten zoals glimepiride.

Repaglinide werd geoctrooieerd door het Duitse farmaceutische bedrijf Dr. Karl Thomae GmbH[1], dat in 1990 werd overgenomen door Boehringer Ingelheim. Dit gaf een licentie voor repaglinide aan het Deense Novo Nordisk, dat het verkoopt onder de merknaam NovoNorm. Het octrooi is inmiddels verlopen en er zijn nu ook generieke middelen verkrijgbaar (onder andere Pareglin van Pharmathen uit Griekenland).