Rendez-vous met Rama

Tegenwoordig is Rendez-vous met Rama een onderwerp dat grote belangstelling en debat genereert in verschillende delen van de samenleving. Of het nu op persoonlijk, professioneel of academisch niveau is, Rendez-vous met Rama heeft de afgelopen jaren aan relevantie gewonnen vanwege de impact ervan op ons leven. Vanaf het begin tot aan de huidige evolutie heeft var1 de belangstelling gewekt van zowel experts als nieuwsgierigen, en de invloed ervan wordt steeds duidelijker in ons dagelijks leven. In dit artikel zullen we Rendez-vous met Rama en alle implicaties die het heeft op onze huidige samenleving volledig onderzoeken.

Rendez-vous met Rama (Engels: Rendezvous with Rama) is het eerste deel van een vierdelige serie, ook wel de 'Rama-serie' genoemd, geschreven door Arthur C. Clarke in 1973.

Verhaal

Een artistieke impressie van Rama.
Een artistieke impressie van Rama.

In het jaar 2131 wordt een vreemd object ontdekt dat op hoge snelheid het zonnestelsel nadert. De ruimtesonde Sita wordt in gereedheid gebracht op missie naar het object dat Rama is genoemd. Rama blijkt een cilinder van reusachtige afmetingen (50 km lang) te zijn, en is van buitenaardse herkomst. Rama volgt een koers die haar tot dicht bij de zon brengt om vervolgens weer op hoge snelheid het zonnestelsel te verlaten. Het enige beschikbare ruimteschip dat Rama kan bereiken voor het het zonnestelsel weer zal verlaten, de Endeavour, wordt op weg gestuurd op met Rama te koppelen en het binnenste te onderzoeken.

Binnen is het een wereld met 'steden' en een cilindervormige zee. Levende wezens worden er in het begin niet aangetroffen, het gaat dus niet om een generatieschip. De onderzoekers dringen verder door Rama, waarbij (naarmate ze dichter bij de zon komen) er blijkbaar meer systemen actief worden. Het is dus geen dood ruimtetuig, en zou zelfs actief kunnen worden (na al die lange jaren van doodse stilte). De regering van Mercurius stuurt dan ook een vernietigingsprojectiel om Rama te vernietigen. De aardbewoners kunnen dit verijdelen, en bereiken net op tijd hun eigen ruimteschip om terug te kunnen reizen.

Andere werken van de serie