Rein Boomsma

In de wereld van vandaag is Rein Boomsma een onderwerp geworden dat steeds belangrijker en relevanter wordt. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, de economie of het dagelijks leven van mensen, Rein Boomsma is een probleem dat we niet kunnen negeren. In dit artikel zullen we alle aspecten die verband houden met Rein Boomsma diepgaand onderzoeken, van de oorsprong en evolutie tot de invloed ervan op verschillende gebieden. We zullen kijken hoe Rein Boomsma de manier waarop we leven heeft veranderd en hoe het onze toekomst zal blijven vormgeven. Daarnaast zullen we de potentiële implicaties en uitdagingen onderzoeken die Rein Boomsma met zich meebrengt, evenals de kansen en voordelen die dit met zich mee kan brengen. Bereid je voor om jezelf onder te dompelen in een reis van ontdekking en reflectie over Rein Boomsma, een onderwerp dat ongetwijfeld ons heden en de toekomst zal markeren.

Rein Boomsma
Boomsma met het Nederlands Elftal voorafgaand aan de eerste wedstrijd tegen België, op 30 april 1905.
Boomsma met het Nederlands Elftal voorafgaand aan de eerste wedstrijd tegen België, op 30 april 1905.
Geboren 19 juni 1879
Schagen
Overleden 27 mei 1943
Neuengamme, nazi-Duitsland
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Koninklijke Landmacht
Dienstjaren 1898 - 1940
Rang Kolonel
Eenheid Ordedienst
Commandant van de vesting Holland Tweede Wereldoorlog

Reinder ("Rein") Boomsma (Schagen, 19 juni 1879Neuengamme, 27 mei 1943) was een Nederlands voetballer, kolonel en verzetsstrijder.

Levensloop

Boomsma begon vroeg met voetballen en werd opgemerkt door Kees van Hasselt. Boomsma maakte zijn debuut voor Sparta in 1895, en zou bij de club blijven tot zijn huwelijk in 1907. Nog geen jaar later, in 1908, werd hij benoemd tot erelid van Sparta Rotterdam.

Boomsma hoorde bij de elf, die de eerste wedstrijd voor het Nederlands Elftal speelden op 30 april 1905, tegen België. Boomsma was officier in het Nederlandse Leger vanaf 1 juli 1898 en klom op tot kolonel; van 1936-39 was hij garnizoenscommandant te Apeldoorn en territoriaal bevelhebber van het district Oost-Nederland. Na de mobilisatie eind 1939 werd hij teruggeroepen in actieve dienst en benoemd tot commandant van de Groep Lek - onderdeel van de Vesting Holland -met hoofdkwartier te Fort Honswijk, waar hij ook tijdens de inval van Duitsland in mei 1940 lag.

Na de overgave ging hij terug naar Apeldoorn en werd als een van de oprichters commandant van het gewest Veluwe van de Ordedienst (OD), de verzetsorganisatie van het Nederlandse leger (zie Nederlandse verzet). Boomsma werd verraden en tot tweemaal toe gevangengezet in Scheveningen in het 'Oranjehotel'. Na een verblijf in het concentratiekamp Kamp Vught stierf hij op 63-jarige leeftijd in het concentratiekamp Neuengamme aan een hartaanval tijdens dwangarbeid.

Onderscheiding

Zie ook

Commons heeft media­bestanden in de categorie Rein Boomsma.