Dit document behandelt het onderwerp Reduit vanuit verschillende perspectieven met als doel een alomvattende en complete visie te geven op dit interessante onderwerp. De historische aspecten ervan, de huidige implicaties en mogelijke toekomstscenario's worden geanalyseerd. Via een multidisciplinaire aanpak worden de verschillende invalshoeken onderzocht van waaruit Reduit invloed heeft gehad of kan hebben in verschillende contexten. Op dezelfde manier worden verschillende meningen van deskundigen gepresenteerd en wordt er kritisch nagedacht over de implicaties en uitdagingen die var1 met zich meebrengt voor de samenleving als geheel. Dit artikel heeft tot doel bij te dragen aan de analyse en het geïnformeerde debat over Reduit, en biedt elementen die het begrip en de dialoog rond dit onderwerp verrijken.
Een reduit is een zelfstandig verdedigbaar werk binnen een fort, en dient om de verdediging na de val van de hoofdwal te kunnen voortzetten. Een reduit was vaak een versterkt gebouw, waar langdurige aanvallen konden worden uitgezeten of beantwoord. Een citadel is een voorbeeld van een reduit.
Reduit betekent gereduceerd, dat wat overgebleven is. Het is dus eigenlijk de laatste verdedigingslinie waar de soldaten zich nog konden verschansen, als alle andere verdedigingswerken al ingenomen waren.
Het is soms verbasterd tot ronduit. Het werd in eenvoudige vorm ook wel toegepast op een ravelijn.